Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1411.20150

240

Gulasz wieprzowy na orkiszowych blinach

 

Ten przepis na bardzo sycšcy obiad wymy?li?am, gdy zobaczy?am ?adny kawa?ek wieprzowiny w sklepie:-). Wcze?niej mogli?cie ju? czyta? o orkiszowych nale?nikach, a tak?e o chlebie z mški orkiszowej. Do gulaszu przygotowa?am natomiast orkiszowe bliny na ?wie?ych dro?d?ach i piwie. ?wietnie komponujš si? z gulaszem. Spróbujcie koniecznie:-).

 

Bliny:

  • 100 ml mleka
  • 15 g ?wie?ych dro?d?y
  • 100 g mški orkiszowej
  • ½ ?y?eczka drobnej soli morakiej
  • 1 jajko
  • 2 ?y?ki piwa
  • 1 ?y?eczka cukru
  • mas?o do sma?enia

Gulasz:

  • 500 g mi?sa wieprzowego z ?opatki
  • marchewka
  • ma?a papryka czerwona
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • cebula
  • 2 zšbki czosnku
  • olej do sma?enia
  • ga?šzka rozmarynu
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, czerwona s?odka papryka, ziele angielskie

 

Bliny: podgrzej lekko mleko w kubku. Wkrusz do niego dro?d?e i zamieszaj, ?eby si? rozpu?ci?y. W du?ej misce po?šcz mšk? z solš. W ?rodku zrób wg??bienie i wlej w nie ?ó?tko oraz po?ow? rozpuszczonych dro?d?y. Trzepaczkš ubij g?ste ciasto, po czym wlej piwo oraz reszt? dro?d?y.

Przykryj misk? r?cznikiem kuchennym lub talerzykiem i pozostaw na ok. 30-40 minut do wyro?ni?cia. Na cie?cie powinny pojawi? si? bšble.

W czystej misce ubij bia?ko na niezbyt sztywno, po?šcz je z cukrem. Dodaj ?y?k? piany do wyro?ni?tych blinów, ?eby je rozlu?ni?, nast?pnie dodaj pozosta?š cz??? i delikatnie wymieszaj ciasto. Sma? bliny na ma?le na z?oty kolor. Ciep?e bliny nakrywaj czym?, ?eby nie wystyg?y.

Gulasz: pokrój mi?so w wi?kszš kostk?. Papryk? pokrój w paski, a marchewk? i czosnek w plastry. Posiekaj cebul? w drobne piórka. Rozgrzej olej w rondelku lub na patelni. Wrzu? mi?so i sma? ok. 2 minut. Jak mi?so si? ju? zetnie, wlej wino i zmniejsz moc palnika. Jak wino troch? wyparuje, dodaj wszystkie przyprawy (?y?eczk? s?odkiej papryki)  i troch? wody. Du? przez ok. 40-50 minut, a? mi?sto b?dzie mi?kkie i kruche. Na koniec w?ó? do sosu rozmaryn, od razu poczujesz jego smak i zapach;-).

Gulasz podawaj na goršcych blinach.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry