Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2010.20190

225

Grzybowe leczo

Lubicie zbierać grzyby?:-) Ja wprost uwielbiam! Chodzenie po lesie i wyszukiwanie tych smacznych skarbów cieszy mnie teraz tak samo, jak wtedy, kiedy byłam dzieckiem😁🍄. Zawsze zbieram te grzyby, które znam i które najczęściej występują w naszych lasach, czyli podgrzybki, prawdziwki, maślaki. Czasami znajdzie się też gdzieś przepyszna w smaku czubajka kania. Wczoraj mieliśmy znakomitą pogodę, więc chodziliśmy z jeszcze większą przyjemnością. W tym roku jest prawdziwy grzybowy urodzaj. Co można przygotować z grzybów? Pomysłów mam sporo. Dzisiaj grzybowe leczo:-).

Składniki:

  • 300 g leśnych grzybów, np. podgrzybki, prawdziwki, maślaki
  • czerwona papryka
  • biała cebula
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • masło
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek

Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj je w lekko posolonej wodzie. Cebule pokrój w większą kostkę, a czosnek w plasterki. Paprykę pokrój w paski.

Zeszklij w rondelku cebulę na oleju z dodatkiem masła. Dodaj czosnek, posól. Dodaj ugotowane grzyby, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego. Trzymaj grzyby na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, często mieszaj. Po upływie tego czasu dodaj paprykę. Dorzuć majeranek i pieprz. Mieszaj często przez ok. 5 minut. Tak przygotowane leczo można przechowywać w lodówce do kilku dni. Można je również włożyć do słoików i zapasteryzować.

Smacznego:-)

 

Pyszne leczo z leśnych grzybów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry