Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2010.20190

225

Grzybowe leczo

Lubicie zbiera? grzyby?:-) Ja wprost uwielbiam! Chodzenie po lesie i wyszukiwanie tych smacznych skarbów cieszy mnie teraz tak samo, jak wtedy, kiedy by?am dzieckiem😁🍄. Zawsze zbieram te grzyby, które znam i które najcz??ciej wyst?pujš w naszych lasach, czyli podgrzybki, prawdziwki, ma?laki. Czasami znajdzie si? te? gdzie? przepyszna w smaku czubajka kania. Wczoraj mieli?my znakomitš pogod?, wi?c chodzili?my z jeszcze wi?kszš przyjemno?ciš. W tym roku jest prawdziwy grzybowy urodzaj. Co mo?na przygotowa? z grzybów? Pomys?ów mam sporo. Dzisiaj grzybowe leczo:-).

Sk?adniki:

  • 300 g le?nych grzybów, np. podgrzybki, prawdziwki, ma?laki
  • czerwona papryka
  • bia?a cebula
  • czerwona cebula
  • 3 zšbki czosnku
  • olej
  • mas?o
  • przyprawy: sól, pieprz, li?cie laurowe, ziele angielskie, majeranek

Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawa?ki i ugotuj je w lekko posolonej wodzie. Cebule pokrój w wi?kszš kostk?, a czosnek w plasterki. Papryk? pokrój w paski.

Zeszklij w rondelku cebul? na oleju z dodatkiem mas?a. Dodaj czosnek, posól. Dodaj ugotowane grzyby, 3 li?cie laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego. Trzymaj grzyby na ma?ym ogniu przez ok. 10-15 minut, cz?sto mieszaj. Po up?ywie tego czasu dodaj papryk?. Dorzu? majeranek i pieprz. Mieszaj cz?sto przez ok. 5 minut. Tak przygotowane leczo mo?na przechowywa? w lodówce do kilku dni. Mo?na je równie? w?o?y? do s?oików i zapasteryzowa?.

Smacznego:-)

 

Pyszne leczo z le?nych grzybów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry