Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1909.20180

415

Gruszki w czerwonym winie z lodami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je?eli lubicie desery, które nie sš w postaci ciasta czy innych wypieków, to moja dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu:-). Sezon na gruszki trwa w najlepsze, wi?c skorzystajcie z tych pysznych owoców i koniecznie zróbcie taki deser:-).

  • 4 j?drne i dojrza?e gruszki
  • 3 szklanki czerwonego wina
  • 3/4 szklanki cukru
  • ?y?ka syropu waniliowego
  • 3 go?dziki
  • 1/2 ?y?eczki cynamonu
  • kilka listków melisy lub mi?ty

+ lody waniliowe lub ?mietankowe

 

Obierz gruszki ze skórki, ale pozostaw ogonki. Wlej wino do takiego garnka, w którym si? zmieszczš gruszki i w którym b?dzie mo?na je obraca?. Dodaj go?dziki, cynamon i cukier, doprowad? wino do wrzenia. Zmniejsz ogie?, w?ó? do garnka gruszki i gotuj je, a? nabiorš pi?knego, czerwonego koloru. Zajmie to ok. 35-40 minut. Wycišgnij gruszki, od?ó?, aby wystyg?y i schód? je w lodówce.

Wino zredukuj do g?stego sosu, którym polejesz gruszki i lody. Zajmie to ok. godziny, na ma?ym ogniu. Trzeba równie? pami?ta?, ?e sos po przestudzeniu b?dzie bardziej g?sty.

Gruszki podawaj sch?odzone, polane zimnym sosem oraz z dodatkiem lodów. Udekoruj równie? ogonki gruszek listkami.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry