Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urz─ůdzeniu. Pozostaj─ůc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuj─Ö czytaj wi─Öcej

1909.20180

415

Gruszki w czerwonym winie z lodami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je┼╝eli lubicie desery, kt├│re nie s─ů w postaci ciasta czy innych wypiek├│w, to moja dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu:-). Sezon na gruszki trwa w najlepsze, wi─Öc skorzystajcie z tych pysznych owoc├│w i koniecznie zr├│bcie taki deser:-).

  • 4 j─Ödrne i dojrza┼ée gruszki
  • 3 szklanki czerwonego wina
  • 3/4 szklanki cukru
  • ┼éy┼╝ka syropu waniliowego
  • 3 go┼╝dziki
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki cynamonu
  • kilka listk├│w melisy lub mi─Öty

+ lody waniliowe lub ┼Ťmietankowe

 

Obierz gruszki ze sk├│rki, ale pozostaw ogonki. Wlej wino do takiego garnka, w kt├│rym si─Ö zmieszcz─ů gruszki i w kt├│rym b─Ödzie mo┼╝na je obraca─ç. Dodaj go┼╝dziki, cynamon i cukier, doprowad┼╝ wino do wrzenia. Zmniejsz ogie┼ä, w┼é├│┼╝ do garnka gruszki i gotuj je, a┼╝ nabior─ů pi─Öknego, czerwonego koloru. Zajmie to ok. 35-40 minut. Wyci─ůgnij gruszki, od┼é├│┼╝, aby wystyg┼éy i sch├│d┼╝ je w lod├│wce.

Wino zredukuj do gęstego sosu, którym polejesz gruszki i lody. Zajmie to ok. godziny, na małym ogniu. Trzeba również pamiętać, że sos po przestudzeniu będzie bardziej gęsty.

Gruszki podawaj schłodzone, polane zimnym sosem oraz z dodatkiem lodów. Udekoruj również ogonki gruszek listkami.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdj─Ö─ç
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
tre┼Ť─ç

Prosz─Ö narysowa─ç poni┼╝szy kszta┼ét zaczynaj─ůc od kropki, nie przerywaj─ůc rysowania:

Ta przegl─ůdarka nie obs┼éuguje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gˇry