
435
Grissini
Przyznajê, ¿e jest to jedna z moich ulubionych przek¹sek:-). Chrupi¹ce paluszki na bazie dro¿d¿y mo¿na podawaæ do sa³atek, surówek, pieczonych miês, wêdlin czy serów. Œwietnie nadaj¹ siê równie¿ jako przek¹ska podczas pracy i nie tylko w pracy. Ja je chrupiê w podró¿y, jak czytam, jak piszê, czyli prawie wszêdzie:-).
- 250 g przesianej m¹ki pszennej
- 1 i 1/2 ³y¿eczki suszonych dro¿d¿y (lub 2x tyle œwie¿ych)*
- 150 ml letniej wody
- 1 ³y¿eczka cukru
- 2 ³y¿ki oliwy z oliwek
- 1 p³aska ³y¿eczka soli
- 1 ¿ó³tko
- opcjonalnie: sezam bia³y, czarny lub koperek do posypania
W du¿ej misce wymieszaj wodê z cukrem i dro¿d¿ami. Przykryj i odczekaj kilka minut, a¿ zaczyn siê spieni. W drugiej misce wymieszaj m¹kê z sol¹, dodaj rozczyn z dro¿d¿y i oliwê. Wyrób ciasto, po czym nakryj czystym rêcznikiem kuchennym i odstaw do wyroœniêcia (ok. 40-60 minut). Wyjmij ciasto na oprószony m¹k¹ blat, chwilê zagnieæ i rozwa³kuj. Ciasto bêdzie cudownie miêkkie i delikatne:-). Podziel no¿em na w¹skie paseczki (wg uznania, zale¿y, jakie lubisz) i lekko je skrêæ.
Umieœæ na blaszce wy³o¿onej papierem i posmaruj ¿ó³tkiem roztrzepanym z odrobin¹ wody. Piecz w 180°C, a¿ siê zrumieni¹.
Smaczego:-)
* œwie¿ych dro¿d¿y zawsze dodajemy 2 razy wiêcej ni¿ suszonych
wydrukwydruk bez zdjêæ