Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2104.20150

435

Grissini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przyznaję, że jest to jedna z moich ulubionych przekąsek:-). Chrupiące paluszki na bazie drożdży można podawać do sałatek, surówek, pieczonych mięs, wędlin czy serów. Świetnie nadają się również jako przekąska podczas pracy i nie tylko w pracy. Ja je chrupię w podróży, jak czytam, jak piszę, czyli prawie wszędzie:-).

  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 2x tyle świeżych)*
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie: sezam biały, czarny lub koperek do posypania

W dużej misce wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Przykryj i odczekaj kilka minut, aż zaczyn się spieni. W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj rozczyn z drożdży i oliwę. Wyrób ciasto, po czym nakryj czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia (ok. 40-60 minut). Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, chwilę zagnieć i rozwałkuj. Ciasto będzie cudownie miękkie i delikatne:-). Podziel nożem na wąskie paseczki (wg uznania, zależy, jakie lubisz) i lekko je skręć.

Umieść na blaszce wyłożonej papierem i posmaruj żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Piecz w 180°C, aż się zrumienią.

Smaczego:-)

 

* świeżych drożdży zawsze dodajemy 2 razy więcej niż suszonych

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gry