Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2104.20150

435

Grissini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przyznaj?, ?e jest to jedna z moich ulubionych przekšsek:-). Chrupišce paluszki na bazie dro?d?y mo?na podawa? do sa?atek, surówek, pieczonych mi?s, w?dlin czy serów. ?wietnie nadajš si? równie? jako przekšska podczas pracy i nie tylko w pracy. Ja je chrupi? w podró?y, jak czytam, jak pisz?, czyli prawie wsz?dzie:-).

  • 250 g przesianej mški pszennej
  • 1 i 1/2 ?y?eczki suszonych dro?d?y (lub 2x tyle ?wie?ych)*
  • 150 ml letniej wody
  • 1 ?y?eczka cukru
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 p?aska ?y?eczka soli
  • 1 ?ó?tko
  • opcjonalnie: sezam bia?y, czarny lub koperek do posypania

W du?ej misce wymieszaj wod? z cukrem i dro?d?ami. Przykryj i odczekaj kilka minut, a? zaczyn si? spieni. W drugiej misce wymieszaj mšk? z solš, dodaj rozczyn z dro?d?y i oliw?. Wyrób ciasto, po czym nakryj czystym r?cznikiem kuchennym i odstaw do wyro?ni?cia (ok. 40-60 minut). Wyjmij ciasto na oprószony mškš blat, chwil? zagnie? i rozwa?kuj. Ciasto b?dzie cudownie mi?kkie i delikatne:-). Podziel no?em na wšskie paseczki (wg uznania, zale?y, jakie lubisz) i lekko je skr??.

Umie?? na blaszce wy?o?onej papierem i posmaruj ?ó?tkiem roztrzepanym z odrobinš wody. Piecz w 180°C, a? si? zrumieniš.

Smaczego:-)

 

* ?wie?ych dro?d?y zawsze dodajemy 2 razy wi?cej ni? suszonych

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry