Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1002.20180

460

Go?šbki z wegetaria?skim farszem

Robili?cie kiedy? go?šbki z wegetaria?skim farszem? Pomys?ów na nadzienie jest bardzo du?o. Go?šbki mo?na równie? przygotowa? zarówno z bia?ej, jak i w?oskiej kapusty. Do warzyw doda?am równie? ry? oraz p?czak. Ca?o?? wymieszana z grzybami oraz suszonymi pomidorami-bardzo smaczne po?šczenie:-).

Go?šbki:

  • g?ówka kapusty: ok. 2-2,5 kg
  • 1/2 woreczka ry?u
  • 50 g kaszy p?czak
  • du?a marchew
  • cebula
  • 2 zšbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • 5 g suszonych grzybów
  • jajko*
  • olej
  • przyprawy: sól, s?odka i ostra papryka, suszone oregano, kurkuma

Sos:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ?y?ka przecieru pomidorowego
  • 2 ?y?ki mški pszennej
  • 20 ml s?odkiej ?mietany**
  • przyprawy: sól, pieprz, s?odka papryka, ziele angielskie, li?? laurowy, zio?a prowansalskie

 

Namocz grzyby w zimnej wodzie, na ok. 20 minut, po czym ugotuj je w tej wodzie. Po ostygni?ciu posiekaj.

Ugotuj ry? oraz kasz?. Pilnuj, aby si? nie rozgotowa?y. Prze?ó? wszystko do du?ej miski. Pieczarki pokrój w plastry i podsma? na odrobinie oleju na z?oty kolor. Po ostygni?ciu pokrój na drobniejsze kawa?ki. To samo zrób z suszonymi pomidorami. Dodaj do miski razem z posiekanymi grzybami.

Na patelni rozgrzej troch? oleju i wrzu? posiekanš drobno cebul?, niech si? podsma?y na ma?ym ogniu przez  minut. Dodaj posiekany por oraz startš na du?ych oczkach marchewk?. Trzymaj warzywa na ma?ym ogniu, mieszaj cz?sto, na koniec dodaj posiekany czosnek. Zawarto?? patelni dodaj do miski. Dodaj jajko oraz przyprawy: 1/2 ?y?eczki czerwonej papryki, 1/3 ?y?eczki ostrej papryki, 1/2 ?y?eczki kurkumy oraz ?y?eczk? oregano, sól do smaku. Wymieszaj ca?o?? bardzo dok?adnie, spróbuj, czy farsz jest wystarczajšco przyprawiony.

Oddziel nie?adne li?cie z wierzchu kapusty, natnij g?šb z ka?dej strony i gotuj kapust? ok. 15-20 minut naci?tš cz??ciš do do?u. Przewró? kapust? po 10 minutach na drugš stron?. Kapusta musi by? na tyle ugotowana, ?eby mo?na by?o pó?niej swobodnie zawija? farsz w jej li?cie.

Po ugotowaniu delikatnie oddziel li?cie kapusty, nak?adaj farsz i zawijaj zaczynajšc od boków li?cia. U?ó? go?šbki w garnku, zalej bulionem, dodaj li?cie laurowe oraz ziele angielskie i gotuj pod przykryciem do czasu, a? kapusta b?dzie mi?kka. Zajmie Ci to ok. 2 godzin. W mi?dzyczasie dolej troch? wody. Po tym czasie wycišgnij go?šbki z garnka, dodaj koncentrat, zio?a prowansalskie, s?odkš papryk?, sól i pieprz do smaku. ?mietan? wymieszaj z mškš i wlej do garnka, mieszaj na ma?ym ogniu. Do tak przygotowanego sosu w?ó? ponownie go?šbki, gotuj jeszcze na ma?ym ogniu przez 20 minut.

Smacznego:-)

* w przypadku wega?skiej wersji mo?na pominš? jajko.

** równie? mo?na pominš?.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry