Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2710.20160

420

Gofry z polewš czekoladowš

Ten deser kojarzy mi si? szczególnie z ukochanš wsiš moich Dziadków...Bardzo cz?sto robili?my gofry w niedziel? z przeró?nymi dodatkami: latem g?ównie z bitš ?mietanš i owocami. Gdy nie by?o ?wie?ych owoców, to równie? jako dodatek s?u?y?y te w s?oiku lub jedli?my gofry z polewš czekoladowš, albo po prostu posypane cukrem pudrem:-). Pomys?ów na wykonanie ciasta jest mnóstwo. Jedni dodajš do ?rodka roztopione mas?o, inni robiš gofry na ma?lance, etc. Ja dzisiaj przygotowa?am gofry z ubitymi bia?kami. Dzi?ki temu sš lekkie i chrupišce:-).

 

Polewa czekoladowa:

  • 60 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 1 ?y?eczka kakao
  • ½ szkl. mleka
  • 2 ?y?ki cukru
  • 1 ?y?ka syropu waniliowego

Gofry:

  • 360 g przesianej mški przesianej
  • 1 i ¾ szkl. mleka
  • p?aska ?y?eczka proszku do pieczenia
  • 3 ?y?ki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka (?ó?tka i bia?ka oddzielnie)

 

Przygotuj polew? czekoladowš. W garnku rozpu?? czekolad? z mlekiem. Mieszaj do rozpuszczenia sk?adników. Dodaj kakao oraz cukier i syrop waniliowy, wymieszaj.

Ciasto: przesiej do miski mšk? z proszkiem do pieczenia. Dolej mleko, dodaj cukier i sól oraz ?ó?tka. Zmiksuj ca?o?? na g?adkš mas?. Ciasto powinno by? bardziej g?ste ni? na nale?niki. Ubij bia?ka na sztywnš pian?. Dodaj partiami do miski i powoli wmieszaj w ciasto. 

Nak?adaj partiami na rozgrzanš p?yt? gofrownicy i piecz do uzyskania z?ocistego koloru. Podawaj z goršcš polewš czekoladowš lub z innymi, ulubionymi dodatkami:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry