
420
Gofry z polewą czekoladową
Ten deser kojarzy mi się szczególnie z ukochaną wsią moich Dziadków...Bardzo często robiliśmy gofry w niedzielę z przeróżnymi dodatkami: latem głównie z bitą śmietaną i owocami. Gdy nie było świeżych owoców, to również jako dodatek służyły te w słoiku lub jedliśmy gofry z polewą czekoladową, albo po prostu posypane cukrem pudrem:-). Pomysłów na wykonanie ciasta jest mnóstwo. Jedni dodają do środka roztopione masło, inni robią gofry na maślance, etc. Ja dzisiaj przygotowałam gofry z ubitymi białkami. Dzięki temu są lekkie i chrupiące:-).
Polewa czekoladowa:
- 60 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 1 łyżeczka kakao
- ½ szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka syropu waniliowego
Gofry:
- 360 g przesianej mąki przesianej
- 1 i ¾ szkl. mleka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
Przygotuj polewę czekoladową. W garnku rozpuść czekoladę z mlekiem. Mieszaj do rozpuszczenia składników. Dodaj kakao oraz cukier i syrop waniliowy, wymieszaj.
Ciasto: przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolej mleko, dodaj cukier i sól oraz żółtka. Zmiksuj całość na gładką masę. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj partiami do miski i powoli wmieszaj w ciasto.
Nakładaj partiami na rozgrzaną płytę gofrownicy i piecz do uzyskania złocistego koloru. Podawaj z gorącą polewą czekoladową lub z innymi, ulubionymi dodatkami:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć