Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0811.20160

320

Gnocci z pieczonš dyniš

Na blogu pojawi?o si? ju? kilka przepisów z dyniš, jak chocia?by krem, czy te? dynia nadziewana wo?owinš.

Dzisiaj proponuj? Wam pyszne gnocci, czy te? kopytka z pieczonš dyniš. Odsma?one na ma?le z zio?ami smakujš najlepiej, ale mo?na je tak?e podawa? z ró?nymi sosami.

 

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g upieczonej dyni
  • 160 g przesianej mški pszennej
  • 2 ?y?ki startego, ?ó?tego sera
  • mas?o
  • 1 ca?e jajko+1 ?ó?tko
  • rozmaryn lub sza?wia
  • przyprawy: szczypta ga?ki muszkato?owej, sól, ?wie?o zmielony pieprz

 

Obierz dyni?, pokrój na mniejsze kawa?ki i upiecz w piekarniku w temp. 200°C. Zajmie Ci to ok. 30 minut. Dynia musi by? mi?kka, aby mo?na z niej by?o zrobi? purée. Ziemniaki przepu?? przez prask? lub maszynk? do mielenia. Upieczonš dyni? rozgnie? widelcem.

Prze?ó? ziemniaki do miski, dodaj purée z dyni oraz jajko, mšk? i ?ó?ty ser. Dodaj równie? przyprawy i wyrób ciasto. Trzeba uwa?a?, ?eby ciasto nie by?o zbyt twarde i zbite. Gnocchi majš by? mi?kkie po ugotowaniu. Przenie? ciasto na podsypanš odrobinš mški stolnic?, przetnij na pó? i uformuj r?cznie wa?ek o ?rednicy 1,5 cm. Pokrój go na mniejsze kawa?eczki, podobnie jak kopytka, po czym gotuj w posolonej wodzie przez 4-5 minut. Wyjmuj je ostro?nie ?y?kš cedzakowš. 

Podsma?aj na ma?le z dodatkiem wybranych zió? oraz pieprzu.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry