
320
Gnocci z pieczoną dynią
Na blogu pojawiło się już kilka przepisów z dynią, jak chociażby krem, czy też dynia nadziewana wołowiną.
Dzisiaj proponuję Wam pyszne gnocci, czy też kopytka z pieczoną dynią. Odsmażone na maśle z ziołami smakują najlepiej, ale można je także podawać z różnymi sosami.
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g upieczonej dyni
- 160 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżki startego, żółtego sera
- masło
- 1 całe jajko+1 żółtko
- rozmaryn lub szałwia
- przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony pieprz
Obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku w temp. 200°C. Zajmie Ci to ok. 30 minut. Dynia musi być miękka, aby można z niej było zrobić purée. Ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Upieczoną dynię rozgnieć widelcem.
Przełóż ziemniaki do miski, dodaj purée z dyni oraz jajko, mąkę i żółty ser. Dodaj również przyprawy i wyrób ciasto. Trzeba uważać, żeby ciasto nie było zbyt twarde i zbite. Gnocchi mają być miękkie po ugotowaniu. Przenieś ciasto na podsypaną odrobiną mąki stolnicę, przetnij na pół i uformuj ręcznie wałek o średnicy 1,5 cm. Pokrój go na mniejsze kawałeczki, podobnie jak kopytka, po czym gotuj w posolonej wodzie przez 4-5 minut. Wyjmuj je ostrożnie łyżką cedzakową.
Podsmażaj na maśle z dodatkiem wybranych ziół oraz pieprzu.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć