Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0811.20160

320

Gnocci z pieczoną dynią

Na blogu pojawiło się już kilka przepisów z dynią, jak chociażby krem, czy też dynia nadziewana wołowiną.

Dzisiaj proponuję Wam pyszne gnocci, czy też kopytka z pieczoną dynią. Odsmażone na maśle z ziołami smakują najlepiej, ale można je także podawać z różnymi sosami.

 

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g upieczonej dyni
  • 160 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki startego, żółtego sera
  • masło
  • 1 całe jajko+1 żółtko
  • rozmaryn lub szałwia
  • przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony pieprz

 

Obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku w temp. 200°C. Zajmie Ci to ok. 30 minut. Dynia musi być miękka, aby można z niej było zrobić purée. Ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Upieczoną dynię rozgnieć widelcem.

Przełóż ziemniaki do miski, dodaj purée z dyni oraz jajko, mąkę i żółty ser. Dodaj również przyprawy i wyrób ciasto. Trzeba uważać, żeby ciasto nie było zbyt twarde i zbite. Gnocchi mają być miękkie po ugotowaniu. Przenieś ciasto na podsypaną odrobiną mąki stolnicę, przetnij na pół i uformuj ręcznie wałek o średnicy 1,5 cm. Pokrój go na mniejsze kawałeczki, podobnie jak kopytka, po czym gotuj w posolonej wodzie przez 4-5 minut. Wyjmuj je ostrożnie łyżką cedzakową. 

Podsmażaj na maśle z dodatkiem wybranych ziół oraz pieprzu.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry