
450
Gnocchi zapiekane ze szpinakiem i brukselką
Danie wegetariańskie, dla którego warto poświęcić trochę czasu. Miękkie, ziemniaczane gnocchi, dobrze przyprawiony szpinak i ser pleśniowy, który nadaje znakomity smak potrawie. A wszystko zapieczone w piekarniku:-).
- 350 g ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 450 g szpinaku
- 150 ml słodkiej śmietany 12% lub 18%
- 150 g niebieskiego sera pleśniowego
- 200 g brukselki
- 2 łyżki masła
- nać pietruszki lub szczypiorek do posypania
- przyprawy: sól, biały pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
+ naczynie żaroodporne lub ceramiczne do zapiekania
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je „w mundurkach”, w lekko osolonej wodzie. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj przepuszczone przez praskę lub maszynkę ziemniaki oraz jajko. Ze składników zagnieć gładkie ciasto, przetnij na pół. Uformuj z ciasta wałki o średnicy półtora centymetra, po czym pokrój na małe kawałki. Ugotuj gnocchi w posolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i rozłóż na płaskich talerzach, żeby się nie posklejały.
Brukselkę ugotuj w wodzie z solą i odrobiną cukru. Każdą brukselkę przekrój na pół.
Szpinak wrzuć na patelnię, dodaj 50 ml śmietany oraz odrobinę masła. Przypraw do smaku, trzymaj na ogniu przez 5 minut często mieszając.
Ser pleśniowy zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Posmaruj naczynie masłem i ułóż kolejno gnocchi, później szpinak. Do tej warstwy można też dodać świeżo startą gałkę muszkatołową. Kolejną warstwą będzie gnocchi, a na koniec brukselka i ser. Całość zalej pozostałą śmietaną. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 25 minut.
Po wyciągnięciu posyp zapiekankę świeżą pietruszką lub szczypiorkiem. Podawaj koniecznie gorące:-)
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć