Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0608.20140

210

Gazpacho

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ziarenkach pieprzu kolejny przepis na ch?odnik, a konkretnie gazpacho. Zupa ma pochodzenie hiszpa?skie, ?wietnie komponuje si? z pokrojonymi warzywami bšd? grzankami. Ja zawsze dodaj? do gazpacho, poza cebulš, czosnek, bo go uwielbiam;-). A Wy jak lubicie przyprawia? gazpacho?:-)

  • 300-350 g pomidorów
  • 3 ma?e ogórki gruntowe
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ ma?ej cebuli
  • 1 ma?y zšbek czosnku
  • ma?y kawa?ek ostrej papryczki
  • 1 ?y?eczka soku z cytryny
  • 2-3 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 ?y?eczka octu winnego
  • 1 kromka bia?ego chleba
  • kilka listków bazylii (lub innych ulubionych zió?)
  • przyprawy: sól, bia?y pieprz (opcjonalnie)

 

Od?ó? pó? pomidora i pó? ogórka, przydadzš si? do posypania gotowego gazpacho.

Pozosta?e pomidory sparz wrzštkiem, po czym obierz je ze skórki. Odkrój boki pomidorów, a gniazda nasienne w?ó? na sitko i wyci?nij z nich jak najwi?cej soku. Pomidory oraz sok przelej do wysokiego naczynia, dodaj pokrojone ogórki, czosnek, oba rodzaje papryki, cebul?, ocet, sok z cytryny, oliw? oraz pokruszony chleb bez skórki. Zblenduj ca?o?? krótko, gazpacho nie powinno by? zupe?nie g?adkie. Przypraw solš, je?eli chcesz, to dodatkowo pieprzem. W?ó? do lodówki na ok. 2 h. Po wycišgni?ciu posyp pokrojonymi drobno warzywami wymieszanymi z bazyliš/innymi zio?ami i polej dodatkowo odrobiš oliwy.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry