
225
Frytki z warzyw
Lubicie pieczone warzywa? Ja bardzo, a zwłaszcza takie wymieszane. Dzisiaj propozycja „frytek warzywnych”. Tak naprawdę są dobre na każdą porę dnia:-).
- 2 marchewki
- ½ selera
- cebula
- duża pietruszka
- batat
- 2 ząbki czosnku
- cukinia
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, ostra papryka, kurkuma, wędzona, słodka papryka, oregano
Cukinię pokrój na najgrubsze kawałki, a czosnek i cebulę na plasterki. Pozostałe warzywa pokrój jak na frytki, tylko nieco grubsze. Wymieszaj wszystkie warzywa z przyprawami oraz oliwą. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Warzywa będą się piekły ok. 50 minut. W międzyczasie przemieszaj je ze dwa razy.
Upieczone warzywa można podawać z ulubionymi sosami, ale nam najbardziej smakują bez żadnych dodatków:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć