Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0509.20130

425

Frittata z borowikami i bazyliš

By?am na grzybach:-)! Trafi?o si? troch? borowików, troch? ma?laków, a tak?e kanie, które najbardziej pami?tam z dzieci?stwa u dziadków. Pogoda nam dopisa?a. Ten widok, gdy s?o?ce budzi si? powoli i nie?mia?o przedziera si? przez konary drzew, te paj?czyny pokryte rosš i ten cudowny zapach igliwia, mchu i grzybów… Niestety, nie by?o ich za du?o. Ale na frittat? wystarczy?o:-). Pozosta?e grzyby zosta?y podduszone z cebulš i mas?em na niedzielny obiad. Prawdziwe niebo w g?bie;-). Warto by?o chodzi? kilka godzin po lesie.

 

  • 7 jajek
  • 10 ma?ych borowików
  • 8-10 listków bazylii
  • 1 ma?a kie?basa, np. ?lšska
  • 2 ma?e cebule
  • 2 ?y?ki mas?a
  • 1 du?y pomidor bez skórki
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz

Pokrój drobno cebul?. Borowików nie myj, tylko wyczy?? zwil?onš szmatkš/?ciereczkš  i pokrój na plastry. Rozpu?? mas?o na patelni, wrzu? cebul? oraz grzyby, przypraw solš, niech wszystko si? poddusi ok. 15 min. Pó?niej dorzu? pokrojonš w cienkie plastry kie?bas? oraz pomidor pokrojony bez miš?szu. Wszystko poddu? kolejne 5-10 min. Rozbij jajka do miski i intensywnie rozbe?taj. Przypraw solš i pieprzem, dorzu? posiekanš bazyli?. Wlej jajka na patelni?. Na poczštek najlepiej, aby ogie? by? wi?kszy ogie?, pó?niej zmniejsz, niech ca?o?? si? zetnie. Na koniec doda?am troch? sera ?ó?tego. ?wietnie równie? pasuje jaki? ser ple?niowy, jak kto lubi:-). Frittat? powinno si? zapiec w piekarniku, ale nam si? nie chcia?o czeka?, bo po takim spaaaacerze g?ód by? ogromny;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry