
415
Fritata z cukinią i fasolką szparagową
Trochę zaniedbałam ostatnio cykl "jajka na wiele sposobów". Już się poprawiam i dzisiaj przedstawiam prosty przepis na frittatę z sezonowymi warzywami, czyli cukinią i fasolką szparagową:-). Na śniadanie, lunch lub na kolację, z dużą ilością świeżej bazylii.
- 1/2 cukinii
- 3/4 szklanki fasolki szparagowej
- 5 jajek
- kilka liści bazylii
- łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili
Umytą cukinię pokrój na plastry. Połowę z nich podsmaż na maśle, posól. Pozostałą część zostaw na drugą warstwę.
Fasolkę szparagową ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wrzuć fasolkę na patelnię. Jajka rozbełtaj w misce, przypraw i wlej na rozgrzaną patelnię z cukinią. Zmniejsz ogień, niech jajka ściągają się powoli. Dodaj drugą połowę cukini, przykryj jajkami. Na koniec posyp frittatę posiekaną bazylią.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć