Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0509.20160

420

Francuska zupa cebulowa

Ju? od dawna chcia?am zrobi? t? zup?, a? wczoraj nadarzy?a sie ku temu okazja. Nadjechali go?cie, wi?c przygotowujšc si? do odwiedzin, uzna?am, ?e ta zupa b?dzie najlepszym i pysznym jednocze?nie rozwišzaniem:-). Koniecznie zapiekajcie zup? z grzankami i serem:-). Podana w ten sposób smakuje najlepiej:-).

  • 90 dag cebuli
  • 200 ml bia?ego, wytrawnego wina
  • 50 ml brandy lub koniaku
  • 2 ?y?ki mas?a
  • 3 ?y?ki oleju
  • ?wie?y lub suszony rozmaryn (opcjonalnie, ale polecam)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 ma?e kromki ulubionego chleba (polecam razowy)
  • 4 plastry ?ó?tego sera
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz

Przekrój cebule na pó?, a pó?niej pokrój w piórka. Sma? cebul? na ma?le i oleju, a? si? skarmelizuje i b?dzie troch? bršzowa. Najlepiej jest u?y? do tego patelni z grubym dnem, aby cebula powoli si? karmelizowa?a, ale nie przypali?a. Dodaj odrobin? soli. Czas karmelizacji to ok. 70 minut. Po tym czasie wlej wino na patelni? i gotuj ok. 3 minut, ?cišgajšc z patelni szpatu?kš przyrumienienia. Przelej ca?o?? do garnka, dolej bulion i gotuj na ma?ym ogniu przez ok. 20 minut. Dolej brandy lub koniak i gotuj jeszcze 5 minut. Dolej wody, je?eli chcesz uzyska? rzadszš zup?.

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Najpierw opiecz w piekarniku chleb. Przelej jeszcze goršcš zup? do kokilek, po?ó? na nie chleb, plaster sera, posyp rozmarynem. Zapiekaj zup? przez 5 minut, podawaj goršcš.

Smacznego:-)

 

ród?o przepisu: kwestiasmaku.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry