Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2006.20210

235

Fish and chips

To pyszne danie kuchni brytyjskiej jest jednocześnie bardzo proste do wykonania. Świetnie nadaje się na codzienny obiad. Wasze dzieci na pewno będą zachwycone takim posiłkiem;-).

 

Ryba:

  • 2 filety z dorsza
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml piwa
  • jajko
  • olej
  • sól, pieprz

Frytki:

  • kg ziemniaków
  • ocet
  • sól
  • sos worcestershire lub inny ulubiony sos

 

Pokrój dorsza na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.

Obrane ziemniaki pokrój na równe frytki, po czym włóż je do garnka z zimną wodą i łyżką octu. Dzięki temu będą mniej nasiąkały olejem i będą bardziej chrupiące.

Wymieszaj w misce bułkę tartą z mąką oraz 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. W drugiej misce rozbełtaj jajko z piwem i połącz z suchymi składnikami. Ciasto musi być bardziej gęste niż na naleśniki. Zanurzaj kawałki ryby w cieście, po czym smaż je na głębokim oleju na złoty kolor. Odsączaj poszczególne kawałki upieczonej ryby na ręczniku papierowym.

Frytki usmaż na równie złoty kolor, odsącz na ręczniku papierowym.

Podawaj gorącą rybę z frytkami, ćwiartką cytryny i sosem. 

Smacznego:-)

 

Pyszna ryba z frytkami na obiad lub kolację

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gry