
325
Dżem z truskawek
Nie ma to jak słodki, aromatyczny dżem podczas jesiennej słoty, czy w zimowe, długie wieczory. Właśnie z tą myślą zrobiłam dżem truskawkowy, z dodatkiem skórki cytrynowej. Pasteryzowany, z bardzo słodkich owoców, bez dodatku żelfixu:-). To już ostatni moment na truskawki, więc spieszcie się;-).
Do czasu podanego w czasomierzu nie doliczyłam czasu samego mieszania i smażenia dżemu.
- 1 i ½ kg truskawek
- 250 g cukru
- 2 łyżki syropu waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
Przygotuj trzy słoiki o pojemności 0,3 litra, wymyj je i wyparz. Odszupułkowane truskawki wrzuć do garnka z grubym dnem, wsyp cukier oraz dodaj pozostałe składniki. Zacznij smażyć dżem najpierw na większym ogniu, przez 15 minut, często mieszaj. Później zmniejsz ogień i smaż dalej, aż sok wyparuje, a dżem zrobi się bardziej gęsty. Zajmie Ci to ok. 3 godzin. Gdy dżem wystygnie, to zrobi się jeszcze bardziej gęsty.
Gorący jeszcze dżem przełóż do słoików, zakręć i zacznij pasteryzować. W tym celu włącz piekarnik na 100 st. C i włóż do niego słoiki na 20 minut. Wyciągnij, pzestudź.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć