Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0507.20170

325

D?em z truskawek

Nie ma to jak s?odki, aromatyczny d?em podczas jesiennej s?oty, czy w zimowe, d?ugie wieczory. W?a?nie z tš my?lš zrobi?am d?em truskawkowy, z dodatkiem skórki cytrynowej. Pasteryzowany, z bardzo s?odkich owoców, bez dodatku ?elfixu:-). To ju? ostatni moment na truskawki, wi?c spieszcie si?;-).

Do czasu podanego w czasomierzu nie doliczy?am czasu samego mieszania i sma?enia d?emu.

  • 1 i ½ kg truskawek
  • 250 g cukru
  • 2 ?y?ki syropu waniliowego
  • 2 ?y?ki soku z cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny

Przygotuj trzy s?oiki o pojemno?ci 0,3 litra, wymyj je i wyparz. Odszupu?kowane truskawki wrzu? do garnka z grubym dnem, wsyp cukier oraz dodaj pozosta?e sk?adniki. Zacznij sma?y? d?em najpierw na wi?kszym ogniu, przez 15 minut, cz?sto mieszaj. Pó?niej zmniejsz ogie? i sma? dalej, a? sok wyparuje, a d?em zrobi si? bardziej g?sty. Zajmie Ci to ok. 3 godzin. Gdy d?em wystygnie, to zrobi si? jeszcze bardziej g?sty.

Goršcy jeszcze d?em prze?ó? do s?oików, zakr?? i zacznij pasteryzowa?. W tym celu w?šcz piekarnik na 100 st. C i w?ó? do niego s?oiki na 20 minut. Wycišgnij, pzestud?.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry