Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1607.20170

420

D?em malinowy z waniliš

Czujecie ten zapach?:-) Teraz mo?ecie go zarówno poczu?, jak i skosztowa?, poniewa? d?em malinowy jest ju? do kupienia w moim sklepie:-) Zach?cam do zakupów. D?em usma?y?am na samych naturalnych produktach, czyli malinach z dodatkiem cukru i wanilii. Takie przetwory zawsze pasteryzuj?, dzi?ki czemu mogš one le?e? przez wiele miesi?cy w ciemnym, ch?odnym miejscu. Cho? nie wiem, czy dotrwajš do zimy;-). D?em jest doskona?y zarówno z chlebem, jak i nale?nikami. To dobry dodatek do ciast i ciasteczek.

Sk?adniki:

  • 1 kg dojrza?ych malin
  • 280 g cukru
  • ziarenka z po?owy laski wanilii
  • 1/3 szkl. wody

+ dwa s?oiki 250 ml

Wyparz s?oiki i wsad? je do piekarnika rozgrzanego do 100-120 st. C na 20 minut.

Maliny to do?? delikatne owoce. Przebrane op?ucz pod lekkim strumieniem wody, po czym wrzu? do garnka/rondelka z grubym dnem. Dodaj cukier i wanili? oraz wod?. Zagotuj ca?o?? na ma?ym ogniu. B?dzie to trwa?o ok. godziny. Mieszaj maliny do?? cz?sto. Gdy sok nieco wyparuje, zwi?ksz ogie? i mieszaj dalej, a? uzyskasz g?stš konsystencj? d?emu. Maliny trzeba nieco przysma?y? i pod koniec nieustannie miesza?. Goršcy jeszcze d?em prze?ó? do s?oików, zakr?? i wsad? do piekarnika na kolejne 20 minut.

SMACZNEGO I ZAPRASZAM NA ZAKUPY!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry