Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1810.20160

620

D?em dyniowo-jab?kowy

W sezonie na dyni? warto z niej przygotowa? nie tylko dania wytrawne, ale tak?e te na s?odko. Proponuj? Wam na poczštek d?em dyniowo-jab?kowy;-). G?sty, s?odki i o przepi?knym, pomara?czowym kolorze:-). ?wietny do nale?ników, na kanapki, czy te? do s?odkich wypieków.

 

  • 80 dag dyni
  • 6 jab?ek (najlepiej kwa?nych)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • ½ szkl. cukru
  • kilka go?dzików (opcjonalnie)
  • 1 ?y?ka soku z cytryny

+ 4 s?oiki 0,3 l

Obierz dyni? i pokrój jš w jednocentymetrowš kostk?. Obierz jab?ka ze skórki i pokrój na mniejsze kawa?ki. Szybciej si? usma?š. Wrzu? dyni? do garnka z grubym dnem lub do rondelka. Wlej 3/4 szklanki wody i sma? dyni? na ma?ym ogniu, a? troch? si? rozwali. Dorzu? jab?ka i dolej wod?, je?eli widzisz, ?e d?em mo?e si? przypali?. Sma? ca?o?? ok. 10 minut, cz?sto mieszajšc. D?em powinien mie? g?adkš konsystencj?. Dodaj cukier, wymieszaj. Na koniec dodaj go?dziki, sok z cytryny oraz wsyp galaretk? cytrynowš. Wymieszaj, trzymaj na ma?ym ogniu jeszcze minut?.

Umyte s?oiki wyparz w piekarniku w temp. 120 st. przez ok. 15 minut. Goršcy jeszcze d?em na?ó? do s?oików, zakr?? i pasteryzuj w takiej samej temperaturze przez 20 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry