Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1609.20150

420

D?em bananowy z bia?š czekoladš

Jedli?cie kiedy? d?em z bananów? Ja nigdy! ;-). Do zrobienia tego d?emu zainspirowa?a mnie kuchnia Lidla. D?em jest do?? s?odki, cho? po kilku sekundach czuje si? wyra?ny, kwaskowaty smak. Polecam. Ciekawe, czy dotrwa do zimy…;-).

  • 1,5 kg dojrza?ych bananów
  • 50 g bia?ej czekolady                                                                         
  • 100 ml soku z cytryny
  • 450 g cukru ?elujšcego 2:1*
  • 1 ?y?eczka kwasku cytrynowego (opcjonalnie)

+ 4 wyparzone s?oiki 0,33 l

Obierz banany ze skórki, zmiksuj je. Czekolad? posiekaj na drobno. Do wysokiego garnka prze?ó? pulp? bananowš, dodaj sok z cytryny oraz cukier. Mieszaj na ma?ym ogniu. Trzeba uwa?a?, aby d?em si? nie przypali?. Gotuj d?em ok. 5 minut, cišgle mieszajšc. Ja doda?am pod koniec równie? kwasek cytrynowy, bo sko?czy? mi si? sok z cytryny, a chcia?am uzyska? nieco bardziej kwaskowaty smak. Wy?šcz, po czym dodaj czekolad?. Mieszaj, a? si? ca?kowicie rozpu?ci.

Umyte s?oiki wyparz w piekarniku w temp. 120 st. przez ok. 15 minut. Goršcy jeszcze d?em na?ó? do s?oików, zakr?? i pasteryzuj w takiej samej temperaturze przez 20 minut.

* W oryginalnym przepisie by?o 500 g cukru. Próbowa?am w mi?dzyczasie d?em i dodawa?am cukier partiami. Dla mnie masa by?a zdecydowanie za s?odka, wi?c doda?am nieco mniej cukru.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry