
420
Dżem bananowy z białą czekoladą
Jedliście kiedyś dżem z bananów? Ja nigdy! ;-). Do zrobienia tego dżemu zainspirowała mnie kuchnia Lidla. Dżem jest dość słodki, choć po kilku sekundach czuje się wyraźny, kwaskowaty smak. Polecam. Ciekawe, czy dotrwa do zimy…;-).
- 1,5 kg dojrzałych bananów
- 50 g białej czekolady
- 100 ml soku z cytryny
- 450 g cukru żelującego 2:1*
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
+ 4 wyparzone słoiki 0,33 l
Obierz banany ze skórki, zmiksuj je. Czekoladę posiekaj na drobno. Do wysokiego garnka przełóż pulpę bananową, dodaj sok z cytryny oraz cukier. Mieszaj na małym ogniu. Trzeba uważać, aby dżem się nie przypalił. Gotuj dżem ok. 5 minut, ciągle mieszając. Ja dodałam pod koniec również kwasek cytrynowy, bo skończył mi się sok z cytryny, a chciałam uzyskać nieco bardziej kwaskowaty smak. Wyłącz, po czym dodaj czekoladę. Mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Umyte słoiki wyparz w piekarniku w temp. 120 st. przez ok. 15 minut. Gorący jeszcze dżem nałóż do słoików, zakręć i pasteryzuj w takiej samej temperaturze przez 20 minut.
* W oryginalnym przepisie było 500 g cukru. Próbowałam w międzyczasie dżem i dodawałam cukier partiami. Dla mnie masa była zdecydowanie za słodka, więc dodałam nieco mniej cukru.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć