Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0612.20170

325

Dyniowe babeczki z kremem cytrynowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korzystajšc z dobrodziejstwa powszechnie dost?pnej jeszcze dyni postanowi?am upiec babeczki z purée dyniowym. Babeczki udekorowa?am orze?wiajšcym, kwaskowatym kremem cytrynowym:-)

Przepis na ok. 10 babeczek.

Babeczki:

  • 1 szkl. mški pszennej
  • 1 ?y?eczka proszku do pieczenia                                                            
  • ½ ?y?eczki sody
  • 150 g purée z dyni (upieczonej wcze?niej w piekarniku)
  • 2 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • szczypta soli
  • ½ ?y?eczki cynamonu
  • 1/3 ?y?eczki przyprawy do pierników
  • 80 g niezbyt drobno posiekanych orzechów w?oskich

Krem cytrynowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • sok wyci?ni?ty z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 ?y?ki cukru pudru

+papilotki

W jednym naczyniu wymieszaj mokre sk?adniki, czyli jajka i olej, natomiast do drugiego przesiej suche sk?adniki: mšk?, sod?, proszek. Dodaj równie? cukier i przyprawy. Wymieszaj sk?adniki dodajšc mokre do suchych, na koniec dodaj purée oraz orzechy. Wymieszaj wszystko rózgš lub ?y?kš.

Form? na muffinki/babeczki wy?ó? papilotkami, po czym wlej ciasto do 3/4 wysoko?ci. Piecz babeczki w temp. 180 st. C przez 20-25 minut. Wycišgnij, odstaw do przestudzenia.

W mi?dzyczasie mo?na przygotowa? krem. Prze?ó? ser mascarpone do miski, dodaj sok i skórk? z cytryny oraz cukier puder. Zmiksuj ca?o?? na g?adkš mas?, w?o? do lodówki. Udekoruj wystudzone babeczki kremem. Mo?na je udekorowa? startš skórkš, odrobinš cynamonu.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry