Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0611.20140

220

Dynia nadziewana wołowiną

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dzisiaj po raz pierwszy na blogu pojawia się wołowina w roli głównej:-). Postanowiłam ją zapiec w dyni, wygląda ciekawie i jeszcze lepiej smakuje:-). To danie można przygotować zarówno na obiad, jak i na kolację, czy podwieczorek.

Do czasu podanego w zegarze należy doliczyć czas pieczenia dyni.

  • 500 g wołowiny (podsmażyć ok. 10 min z łyżką mąki)
  • 1 mała dynia (ok.2kg)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • olej
  • 2 łyżki śmietany słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 5 dag startego, żółtego sera
  • przyprawy: sól, chili, imbir

Pokrój wołowinę na kawałki ok. 1,5-2 cm. Obtocz mięso mąką i zrumień je na oleju przez ok. 5-10 minut. Często mieszaj. Dodaj do tego pomidory, śmietanę, posiekany czosnek, bazylię i przyprawy. Wymieszaj wszystko, odstaw.

Odetnij górną część dyni tak, aby można było swobodnie wydrążyć środek. Zachowaj odciętą część do przykrycia. Wydrąż środek dyni. Wyciętą część pokrój na drobne kawałki, dodaj do mięsa, po czym nałóż część mięsa do środka dyni. Posyp połową startego sera i dodaj pozostałą część mięsa. Przykryj "czapeczką" i wstaw do piekarnika na 1h w temp. 150 °C, po czym zwiększ temp. do 180°C i piecz dalej przez 30 minut. Na koniec posyp pozostałym serem, podawaj gorące.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gry