Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0611.20140

220

Dynia nadziewana wo?owinš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezon na dyni? trwa w najlepsze. Dzisiaj po raz pierwszy na blogu pojawia si? wo?owina w roli g?ównej:-). Postanowi?am jš zapiec w dyni, wyglšda ciekawie i jeszcze lepiej smakuje:-). To danie mo?na przygotowa? zarówno na obiad, jak i na kolacj?, czy podwieczorek.

Do czasu podanego w zegarze nale?y doliczy? czas pieczenia dyni.

  • 500 g wo?owiny (podsma?y? ok. 10 min z ?y?kš mški)
  • 1 ma?a dynia (ok.2kg)
  • 1 ?y?ka mški
  • 1 ?y?ka posiekanej bazylii
  • olej
  • 2 ?y?ki ?mietany s?odkiej
  • 1 zšbek czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 5 dag startego, ?ó?tego sera
  • przyprawy: sól, chili, imbir

Pokrój wo?owin? na kawa?ki ok. 1,5-2 cm. Obtocz mi?so mškš i zrumie? je na oleju przez ok. 5-10 minut. Cz?sto mieszaj. Dodaj do tego pomidory, ?mietan?, posiekany czosnek, bazyli? i przyprawy. Wymieszaj wszystko, odstaw.

Odetnij górnš cz??? dyni tak, aby mo?na by?o swobodnie wydrš?y? ?rodek. Zachowaj odci?tš cz??? do przykrycia. Wydrš? ?rodek dyni. Wyci?tš cz??? pokrój na drobne kawa?ki, dodaj do mi?sa, po czym na?ó? cz??? mi?sa do ?rodka dyni. Posyp po?owš startego sera i dodaj pozosta?š cz??? mi?sa. Przykryj "czapeczkš" i wstaw do piekarnika na 1h w temp. 150 °C, po czym zwi?ksz temp. do 180°C i piecz dalej przez 30 minut. Na koniec posyp pozosta?ym serem, podawaj goršce.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry