
465
Duszona czerwona kapusta
Wydaje mi się, że kapusta czerwona została trochę zapomniana. Dzisiaj chciałam Was zachęcić do zrobienia jej przy najbliższej okazji jako dodatek do dania głównego. Jest naprawdę pyszna. Do czego pasuje najbardziej? Moim zdaniem do wszystkiego:-).
- 1 cebula
- 1 główka kapusty
- szklanka wody
- ½ szklanki rodzynek
- 5 mniejszych jabłek
- 3 łyżki masła
- łyżka mąki
- łyżeczka cukru (albo więcej, jak lubicie słodszą)
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Poszatkuj drobno kapustę. Im drobniej, tym lepiej, bo wtedy łatwiej ją przyprawić i udusić. Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na łyżce masła w garnku. Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Wyciśnij z nich szklankę soku. Dodaj kapustę do garnka, szklankę wody, szklankę soku z jabłek, a także 3 starte jabłka. Wszystko przypraw solą, cukrem, dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość niech się dusi ok. 20 min. na małym ogniu. Mieszaj wszystko dość często. Później dorzuć rodzynki, niech się dusi dalej. Na końcu posyp kapustę mąką. Kapusta będzie gotowa po ok. godzinie.
wydrukwydruk bez zdjęć