
430
Drożdżówki ze śliwkami i migdałową kruszonką
Kupiłam na straganie słodkie śliwki węgierki i zastanawiałam się, co z nich przygotować. Wybór padł na drożdżówki, które posypałam kruszonką z brązowego cukru i migdałów. Domownicy byli bardzo zadowoleni i zajadali drożdżówki z mlekiem;-).
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 3/4 szklanki mleka
- 60-70 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 340 g przesianej mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
Kruszonka:
- 5 łyżek brązowego cukru
- 40 g zmielonych migdałów
- 100 g mąki
- 50 g masła
+ 40 dag słodkich śliwek
Przygotowania rozpocznij od zrobienia rozczynu. Podgrzej krótko 1/2 szklanki mleka (ma być letnie, nie gorące). Wlej mleko do miski, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz trzy łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw rozczyn na 15-20 minut. Musi się spienić i urosnąć. W międzyczasie roztop masło, przestudż.
Przygotuj większą miskę, wsyp do niej pozostałą mąkę, dodaj jajko i żółtka, sól, trzy łyżki cukru, lekko podgrzane mleko oraz rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut, na koniec wlej roztopione masło i wyrabiaj jeszcze dwie minuty. Uformuj kulę, posyp ją odrobiną mąki, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyrabiaj ciasto jeszcze przez 2-3 minuty, podsyp odrobiną mąki, będzie Ci łatwiej odrywać części ciasta i formować kulki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, po czym pozostaw do wyrośnięcia na 25-30 minut. Przygotuj kruszonkę, a śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Rozbełtaj również jajko z mlekiem.
Po wyrośnięciu bułeczek, zrób w nich wgłębienie dnem szklanki, wyłóż śliwki i posmaruj jajkiem. Na koniec posyp obficie kruszonką.
Piecz drożdżówki przez 22-23 minuty w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć