Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1609.20170

430

Dro?d?ówki ze ?liwkami i migda?owš kruszonkš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kupi?am na straganie s?odkie ?liwki w?gierki i zastanawia?am si?, co z nich przygotowa?. Wybór pad? na dro?d?ówki, które posypa?am kruszonkš z bršzowego cukru i migda?ów. Domownicy byli bardzo zadowoleni i zajadali dro?d?ówki z mlekiem;-).

 

Rozczyn:

  • 20 g ?wie?ych dro?d?y
  • 1/2 szkl. mleka
  • ?y?eczka cukru
  • 3 ?y?ki mški pszennej

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 60-70 g mas?a
  • 1/4 ?y?eczki  soli
  • 340 g przesianej mški pszennej
  • 3 ?y?ki cukru
  • 2 ?ó?tka
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 5 ?y?ek bršzowego cukru
  • 40 g zmielonych migda?ów
  • 100 g mški
  • 50 g mas?a

+ 40 dag s?odkich ?liwek

Przygotowania rozpocznij od zrobienia rozczynu. Podgrzej krótko 1/2 szklanki mleka (ma by? letnie, nie goršce). Wlej mleko do miski, dodaj pokruszone dro?d?e, ?y?eczk? cukru oraz trzy ?y?ki mški. Wymieszaj i odstaw rozczyn na 15-20 minut. Musi si? spieni? i urosnš?. W mi?dzyczasie roztop mas?o, przestud?.

Przygotuj wi?kszš misk?, wsyp do niej pozosta?š mšk?, dodaj jajko i ?ó?tka, sól, trzy ?y?ki cukru, lekko podgrzane mleko oraz rozczyn. Zacznij wyrabia? ciasto r?cznie lub mikserem przez ok. 5 minut, na koniec wlej roztopione mas?o i wyrabiaj jeszcze dwie minuty. Uformuj kul?, posyp jš odrobinš mški, przykryj r?cznikiem kuchennym i odstaw do wyro?ni?cia na pó?torej godziny. Ciasto musi podwoi? swojš obj?to??.

Po tym czasie wyrabiaj ciasto jeszcze przez 2-3 minuty, podsyp odrobinš mški, b?dzie Ci ?atwiej odrywa? cz??ci ciasta i formowa? kulki. Uk?adaj je na blaszce wy?o?onej papierem do pieczenia w sporych odst?pach, po czym pozostaw do wyro?ni?cia na 25-30 minut. Przygotuj kruszonk?, a ?liwki pokrój na mniejsze kawa?ki. Rozbe?taj równie? jajko z mlekiem.

Po wyro?ni?ciu bu?eczek, zrób w nich wg??bienie dnem szklanki, wy?ó? ?liwki i posmaruj jajkiem. Na koniec posyp obficie kruszonkš.

Piecz dro?d?ówki przez 22-23 minuty w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry