
240
Domowy makaron z bakłażanem i suszonymi pomidorami
Ten pyszny makaron możecie przygotować sami. Wystarczą dobre chęci i jakieś pół godziny:-). Makaron połączyłam z bakłażanem, suszonymi pomidorami i świeżym oregano. Bardzo polecam;-).
Makaron:
- 200g przesianej mąki pszennej
- 2 jajka
- przegotowana, ciepła woda
- 2 łyżki oliwy
Dodatki:
- mały bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 15 g suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki posiekanego oregano
- przyprawy: sól, pieprz
Na stolnicy lub blacie wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie. Jajka rozkłóć widelcem i dodaj do mąki. Wlej oliwę. Zacznij zagarniać nożem lub dłonią jajka i mieszaj je delikatnie z mąką. Dodawaj ciepłą wodę i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkuj dość cienko i potnij na długie placki, każdy podsypując mąką. Posiekaj makaron a szerokość ok. 1 cm. Ugotuj go w posolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente.
Bakłażan pokrój w grubsze plastry, a później w paski. Przełóż do miski i zasyp sporą ilością soli, odłóż na 30 minut, żeby puścił sok. W międzyczasie pokrój czosnek w cienkie plasterki. Pokrój też suszone pomidory. Osusz dobrze bakłażana i dodaj na rozgrzaną oliwę. Dodaj też czosnek i smaż ok. 20 minut. Na koniec dodaj suszone pomidory i przyprawy do smaku. Dodaj makaron i pozostaw na małym ogniu przez ok. 10 minut. Podawaj ze świeżym oregano.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć