Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0403.20180

230

Domowe pappardelle ze szpinakiem i boczkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warto zarezerwowa? troch? czasu na zrobienie domowego makaronu. W dzisiejszej opcji z w?dzonym boczkiem oraz szpinakiem. A ca?o?? ze ?wie?š rukolš, która nadaje wyrazisty i ciekawy smak potrawie.

  • 170 g przesianej mški pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ?ó?tko
  • olej
  • 100 g szpinaku
  • 150 g parzonego boczku
  • 50 g parmezanu
  • ?wie?a rukola
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml ?mietany
  • zšbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz

Na stolnic? lub blat wysyp mšk?, zrób w niej wg??bienie. Wbij jajko oraz dodaj ?ó?tko i troch? oleju. Zagarniaj ca?o?? powoli mieszajšc z mškš. Zagnie? g?adkie, spr??yste ciasto. Rozwa?kuj do?? cienko lub przepu?? ciasto przez maszynk?. Przetnij placek na pó? i ka?dš cz??? posyp mškš, aby makaron si? nie sklei?. Pokrój ciasto wzd?u? na szerokie pasy, a pó?niej na pappardelle, czyli makaron o szeroko?ci centymetra. Ugotuj makaron w posolonej wodzie, ale do uzyskania stopnia al dente. Do ugotowanego makaronu dodaj odrobin? oliwy i startego na drobnych oczkach parmezanu, wymieszaj.

Boczek pokrój w kostk?, podsma? go na patelni. Prze?ó? na talerz. Na wytopiony t?uszcz wrzu? szpinak, trzymaj go na ma?ym ogniu przez 10 minut, cz?sto mieszaj. Na koniec dodaj przepuszczony przez prask? czosnek oraz przyprawy do smaku.

Na talerzu uk?adaj kolejno rukol?, makaron, na to szpinak oraz boczek. Ca?o?? posyp parmezanem.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry