Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urz─ůdzeniu. Pozostaj─ůc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuj─Ö czytaj wi─Öcej

0403.20180

230

Domowe pappardelle ze szpinakiem i boczkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warto zarezerwowa─ç troch─Ö czasu na zrobienie domowego makaronu. W dzisiejszej opcji z w─Ödzonym boczkiem oraz szpinakiem. A ca┼éo┼Ť─ç ze ┼Ťwie┼╝─ů rukol─ů, kt├│ra nadaje wyrazisty i ciekawy smak potrawie.

  • 170 g przesianej m─ůki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ┼╝├│┼étko
  • olej
  • 100 g szpinaku
  • 150 g parzonego boczku
  • 50 g parmezanu
  • ┼Ťwie┼╝a rukola
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml ┼Ťmietany
  • z─ůbek czosnku
  • przyprawy: s├│l, pieprz

Na stolnic─Ö lub blat wysyp m─ůk─Ö, zr├│b w niej wg┼é─Öbienie. Wbij jajko oraz dodaj ┼╝├│┼étko i troch─Ö oleju. Zagarniaj ca┼éo┼Ť─ç powoli mieszaj─ůc z m─ůk─ů. Zagnie─ç g┼éadkie, spr─Ö┼╝yste ciasto. Rozwa┼ékuj do┼Ť─ç cienko lub przepu┼Ť─ç ciasto przez maszynk─Ö. Przetnij placek na p├│┼é i ka┼╝d─ů cz─Ö┼Ť─ç posyp m─ůk─ů, aby makaron si─Ö nie sklei┼é. Pokr├│j ciasto wzd┼éu┼╝ na szerokie pasy, a p├│┼╝niej na pappardelle, czyli makaron o szeroko┼Ťci centymetra. Ugotuj makaron w posolonej wodzie, ale do uzyskania stopnia al dente. Do ugotowanego makaronu dodaj odrobin─Ö oliwy i startego na drobnych oczkach parmezanu, wymieszaj.

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż go na patelni. Przełóż na talerz. Na wytopiony tłuszcz wrzuć szpinak, trzymaj go na małym ogniu przez 10 minut, często mieszaj. Na koniec dodaj przepuszczony przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku.

Na talerzu uk┼éadaj kolejno rukol─Ö, makaron, na to szpinak oraz boczek. Ca┼éo┼Ť─ç posyp parmezanem.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdj─Ö─ç
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
tre┼Ť─ç

Prosz─Ö narysowa─ç poni┼╝szy kszta┼ét zaczynaj─ůc od kropki, nie przerywaj─ůc rysowania:

Ta przegl─ůdarka nie obs┼éuguje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gˇry