Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1111.20160

420

Domowe dro?d?ówki z serem

Pami?tacie dro?d?ówki z dzieci?stwa?:-). Ja pami?tam, ?e u nas najcz??ciej mama lub babcia piek?y dro?d?ówki albo z serem, albo z owocami i kruszonkš. Ja uwielbiam te z serem, rozp?ywajš si? po prostu w ustach. Najlepiej smakujš, gdy popija je si? mlekiem:-).

Ciasto:

  • 250 g przesianej mški pszennej
  • 1 i ½ ?y?ki cukru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 10 g suchych dro?d?y lub 20 g ?wie?ych
  • 40 g mas?a
  • du?a szczypta soli

Farsz:

  • 250 g sera bia?ego
  • 2 ?y?ki syropu waniliowego
  • 1 ?y?ka mi?kkiego mas?a
  • ?ó?tko
  • 4 ?y?ki cukru pudru
  • dodatkowo rozbe?tane jajko do posmarowania bu?ek oraz p?dzelek

Rozpu?? mas?o i przestud?. Do du?ej miski wrzu? mšk?, dodaj dro?d?e (w przypadku ?wie?ych dro?d?y rozpu?? je w odrobinie ciep?ego mleka), cukier, sól i jajko. Wlej przestudzone mas?o, wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do wyro?ni?cia. Zajmie to ok. pó?torej godziny. Ciasto musi podwoi? swojš obj?to??.

W mi?dzyczasie przygotuj farsz. Po?šcz wszystkie sk?adniki i dobrze je utrzyj ?y?kš.

Gdy ciasto ju? wyros?o, lekko je wyrób, po czym odrywaj po ma?ym kawa?ku i formuj okršg?e bu?eczki. Uk?adaj je na blaszce wy?o?onej papierem do pieczenia. Pami?taj o odst?pach, z tych sk?adników wyjdzie 9-10 dro?d?ówek. Odstaw do ponownego wyro?ni?cia na ok. 25-30 minut. Po tym czasie dnem ma?ej szklanki zrób szybko wg??bienie w bu?kach, prawie do samego dna, na?ó? serowy farsz. Posmaruj wszystkie bu?eczki rozbe?tanym jajkiem, ale nie po serze. Piecz przez 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 C. Przestud? na kratce

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry