
420
Domowe drożdżówki z serem
Pamiętacie drożdżówki z dzieciństwa?:-). Ja pamiętam, że u nas najczęściej mama lub babcia piekły drożdżówki albo z serem, albo z owocami i kruszonką. Ja uwielbiam te z serem, rozpływają się po prostu w ustach. Najlepiej smakują, gdy popija je się mlekiem:-).
Ciasto:
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 1 i ½ łyżki cukru
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 40 g masła
- duża szczypta soli
Farsz:
- 250 g sera białego
- 2 łyżki syropu waniliowego
- 1 łyżka miękkiego masła
- żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- dodatkowo rozbełtane jajko do posmarowania bułek oraz pędzelek
Rozpuść masło i przestudź. Do dużej miski wrzuć mąkę, dodaj drożdże (w przypadku świeżych drożdży rozpuść je w odrobinie ciepłego mleka), cukier, sól i jajko. Wlej przestudzone masło, wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Zajmie to ok. półtorej godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj farsz. Połącz wszystkie składniki i dobrze je utrzyj łyżką.
Gdy ciasto już wyrosło, lekko je wyrób, po czym odrywaj po małym kawałku i formuj okrągłe bułeczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o odstępach, z tych składników wyjdzie 9-10 drożdżówek. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Po tym czasie dnem małej szklanki zrób szybko wgłębienie w bułkach, prawie do samego dna, nałóż serowy farsz. Posmaruj wszystkie bułeczki rozbełtanym jajkiem, ale nie po serze. Piecz przez 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 C. Przestudż na kratce
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć