Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2006.20140

430

Domowa pizza jak?w?oska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kupiona w sklepie pizza nie równa si? z tš zrobionš w?asnor?cznie. Wczorajsza, na grubym cie?cie, rozesz?a si? w…ekspresowym tempie:-). Przygotowanie ciasta nie zajmuje du?o czasu. Wystarczy troch? dro?d?y, wody i spora ilo?? mški. Odstawione na jaki? czas ciasto musi podwoi? swojš obj?to??. Pó?niej wystarczy tylko "ozdobi?" jš ulubionymi dodatkami i gotowe:-). Pyszna, chrupišca, kolorowa. Mo?e si? przekonacie?:-)

 

Ciasto:

  • 320 ml ciep?ej wody
  • 10 dag ?wie?ych dro?d?y
  • 550 g przesianej mški pszennej
  • 1 ?y?eczka soli
  • 4 ?y?ki oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy:

  • 10 dag pieczarek
  • 20 dag dowolnej szynki
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g papryki ?wie?ej lub konserwowej
  • 5 dag ?ó?tego sera
  • 1 ?y?ka ususzonego oregano

Sos pomidorowy:

  • ½ puszki pomidorów
  • 3 dojrza?e, mi?siste pomidory, bez skórki
  • 3 zšbki czosnku
  • 3 ?y?ki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ?y?eczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ususzone oregano

Ciasto: przygotuj du?š misk?, wlej wod? i rozpu?? w niej dro?d?e. Dolej oliw?. Dodaj równie? sól i partiami mšk?. Ca?y czas mieszaj widelcem lub mikserem na bardzo wolnych obrotach. Na koniec r?cznie wyrób g?adkie i spr??yste ciasto. Przykryj r?cznikiem kuchennym i od?ó? do wyro?ni?cia. Ciasto musi podwoi? swojš obj?to??.

Sos pomidorowy: sos warto zrobi? sobie dzie? wcze?niej i schowa? do lodówki. Do garnka lub rondelka wlej oliw?. Posiekaj cebul?, a czosnek pokrój w cienkie plastry. Dodaj do garnka, krótko podsma?. Dolej pomidory w puszce oraz ?wie?e pomidory. Trzymaj na ma?ym ogniu przez ok. godzin?, cz?sto mieszajšc. Sos musi zg?stnie?. Na koniec dodaj przyprawy, a tak?e ?y?eczk? ususzonego oregano i koncentrat pomidorowy. Zmiksuj ca?o??, aby powsta? bardziej g?adki sos.

Pizza: przygotowa?am pizz? na blaszce, która jest sta?ym elementem wi?kszo?ci domowych piekarników. Moja pizza ma wymiary 30x30. Wyro?ni?te ciasto prze?ó? na blach?, posmaruj dodatkowš porcjš oliwy. Pizza b?dzie bardziej chrupišca. Pó?niej dodaj sos pomidorowy-kilka ?y?ek, posyp odatkowš porcjš oregano. Pieczarki i mozzarell? pokrój w plastry, cebul? w cienkie piórka. Szynk? i papryk? pokrój na mniejsze kawa?ki. Dodatki uk?adaj na cie?cie w kolejno?ci: cebula, mozzarella, szynka, pieczarki i papryka. Jak masz ochot?, to dodaj dodatkowo pieprz. Ja zawsze robi? bardziej doprawiony sos pomidorowy.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220-230°C przez 15-18 minut. Po upieczeniu posyp pizz? startym serem i pozostaw na chwil? w wy?šczonym piekarniku. Ser od razu si? rozpu?ci. Podawaj pizz? goršcš z dowolnymi dodatkami:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry