Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0606.20150

215

Deser z truskawkami i amarantusem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AMARANTUS - jadna z najstarszych ro?lin uprawnych na ?wiecie powraca do ?ask w XXI wieku. Ro?lina ta jest uprawiana w wielu zakštkach ?wiata, m.in.: w Ameryce Po?udniowej i Pó?nocnej, w Afryce i w Azji. W Polsce amarantus najcze?ciej wyst?puje na Lubelszczy?nie. Amarantus to m.in.: doskona?e ?ród?o przyswajalnego bia?ka oraz du?ej ilo?ci ?elaza i witamin. Przygotowa?am dzisiaj deser, który chyba najbardziej b?dzie smakowa? dzieciom, a rodzice b?dš mieli pewno??, ?e dostarczajšc swoim pociechom zdrowy, lekki deser, bogaty w cenne pierwiastki i witaminy. Zbo?e po?šczy?am ze ?wie?ymi truskawkami oraz jogurtem naturalnym.

  • 80 dag truskawek
  • 300 g greckiego jogurtu naturalnego
  • 3 ?y?ki cukru pudru (lub wi?cej, wg uznania)
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 50 g amarantusa
  • 2 ?y?ki cukru
  • 1 ?y?ka soku

Pozbawione szypu?ek i umyte truskawki przekrój na pó?. Prze?ó? do garnka, dosyp zwyk?y cukier i podsma? je na ?rednim ogniu, cz?sto mieszajšc. Truskawki nie mogš si? ca?kowicie rozwali?. Odlej zebrany sok, a truskawki pozostaw do ostygni?cia. Jogurt prze?ó? do miski, dodaj cukier puder, startš skórk? z cytryny oraz ?y?k? soku z tego owocu. Wszystki dobrze wymieszaj.

Uk?adaj w pucharkach warstwami: na dole troch? jogurtu, pó?niej amarantus, na to truskawki. Amarantus b?dzie ?wietnie nasšczony truskawkami:-). Na koniec dodaj kolejnš warstw? jogurtu. Wsad? do lodówki na dwie godziny.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry