Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0103.20160

315

Deser ?mietankowo-czekoladowy z rumem

Aksamitny, kremowy mus ?mietankowo-czekoladowy. Jego smak ?wietnie wzmocni? rum oraz cytryna. Deser jest lekki, doskonale nadaje si? na przyj?cie go?ci, czy te? w domowym zaciszu:-).

 

  • 250 ml ?mietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 ?y?ki cukru pudru
  • 2 ?y?ki rumu
  • 2 ?y?ki soku z cytryny
  • 100 g wy?uskanych pistacji
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 g bia?ej czekolady
  • ½ szkl. mleka

 

?mietan? kremówk? w?ó? do lodówki na minimum 3 godziny. Musi by? dobrze sch?odzona przed ubijaniem. Przygotuj dwa garnki. W jednym roztop gorzkš czekolad?, dolej po?ow? mleka, dobrze wymieszaj. W drugim roztop bia?š czekolad? z pozosta?š cz??ciš mleka. Odstaw do przestygni?cia.

Ubij ?mietan? na sztywnš pian?, dodajšc po jednej ?y?ce pudru. Pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone. Ubij ca?o?? przez chwil? na wolnych obrotach miksera. Rozdziel mas? na dwie miski. W jednej po?šcz bitš ?mietan? z bia?š czekoladš oraz sokiem z cytryny. W drugiej pozosta?š cz??? z czekoladš oraz rumem. Uk?adaj warstwami w pucharkach do deserów, zaczynajšc od ciemnej masy. Na koniec posyp ka?dy pucharek odrobinš pistacji. S?one orzechy doskonale równowa?š s?odki smak deseru:-).

Deser nale?y sch?odzi? w lodówce minimum 2 godziny przed podaniem.

Smacznego:-)

Zdj?cie deseru robi?am przed jego sch?odzeniem. Na poczštku ma konsystencj? kremu, pó?niej musu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry