
315
Deser śmietankowo-czekoladowy z rumem
Aksamitny, kremowy mus śmietankowo-czekoladowy. Jego smak świetnie wzmocnił rum oraz cytryna. Deser jest lekki, doskonale nadaje się na przyjęcie gości, czy też w domowym zaciszu:-).
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g wyłuskanych pistacji
- 70 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- ½ szkl. mleka
Śmietanę kremówkę włóż do lodówki na minimum 3 godziny. Musi być dobrze schłodzona przed ubijaniem. Przygotuj dwa garnki. W jednym roztop gorzką czekoladę, dolej połowę mleka, dobrze wymieszaj. W drugim roztop białą czekoladę z pozostałą częścią mleka. Odstaw do przestygnięcia.
Ubij śmietanę na sztywną pianę, dodając po jednej łyżce pudru. Pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone. Ubij całość przez chwilę na wolnych obrotach miksera. Rozdziel masę na dwie miski. W jednej połącz bitą śmietanę z białą czekoladą oraz sokiem z cytryny. W drugiej pozostałą część z czekoladą oraz rumem. Układaj warstwami w pucharkach do deserów, zaczynając od ciemnej masy. Na koniec posyp każdy pucharek odrobiną pistacji. Słone orzechy doskonale równoważą słodki smak deseru:-).
Deser należy schłodzić w lodówce minimum 2 godziny przed podaniem.
Smacznego:-)
Zdjęcie deseru robiłam przed jego schłodzeniem. Na początku ma konsystencję kremu, póżniej musu.
wydrukwydruk bez zdjęć