
1040
Deser jogurtowy na zimno
Dawno nie jadłam nic bardziej kremowego…Deser dosłownie rozpływa się w ustach. Dół wykonany jest z maślanych ciastek, na to położona jest warstwa aksamitnego jogurtu z białą czekoladą oraz galaretka z truskawkami. Poczęstujcie deserem gości, a możecie być pewni, że będą wracać częściej;-).
Spód:
- 200 g kruchych ciastek maślanych
- 50 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa:
- 6 jogurtów greckich po 220 g
- 1 tabliczka białej czekolady
- 4 pełne łyżki miodu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki rumu
- 1 łyżeczka syropu waniliowego
Wierzch:
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawek
- 300 g truskawek
+ gaza oraz naczynie do deseru (prostokątne: 17*23 lub okrągłe, maks. średnica 20cm)
Przygotowania do zrobienia deseru trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Wyściel durszlak gazą, wylej na nią jogurty. Durszlak oprzyj na garnku. Jogurty muszą się odsączać z wody przez dobę w lodówce. Możesz je pomieszać ze dwa, trzy razy. Wody będzie naprawdę sporo.
Nazajutrz zacznij przygotowania od spodu. Pokrusz ciastka lub krótko zmiksuj. Rozpuść masło i dodaj do ciastek. To samo zrób z jogurtem. Wymieszaj całość dokładnie. Przełóż masę do foremki lub naczynia, wyrównaj, lekko ugnieć i wstaw do lodówki.
Rozpuść garaletkę w 1/2 l wody, a żelatynę w 1/3 szkl. wody. Odstaw do wystygnięcia.
W garnku rozpuść czekoladę, dodaj rum, miód i wanilię. Mieszaj cały czas do całkowitego rozpuszczenia. Przestudź.
Wyłóż odsączony jogurt do miski. Dodaj do niego przestudzoną masę. Do garnka po masie dodaj 1/4 szkl. wody oraz żelatynę. Podgrzej, aby całość się dobrze rozpuściła, ale nie zagotowała. Przestudź przez dwie minuty, po czym dodaj do masy jogurtowej. Wymieszaj wszystko. Wyłóż na spód, wyrównaj bardzo dokładnie. Truskawki przekrój na pół i ułóż na masie. Na to wylej garaletkę, ale musi ona najpierw nieco stężeć.
Deser wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego:-)
* Przepis pochodzi z bloga "Kwestia smaku".
wydrukwydruk bez zdjęć