Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1106.20160

1040

Deser jogurtowy na zimno

Dawno nie jad?am nic bardziej kremowego…Deser dos?ownie rozp?ywa si? w ustach. Dó? wykonany jest z ma?lanych ciastek, na to po?o?ona jest warstwa aksamitnego jogurtu z bia?š czekoladš oraz galaretka z truskawkami. Pocz?stujcie deserem go?ci, a mo?ecie by? pewni, ?e b?dš wraca? cz??ciej;-).

 

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek ma?lanych
  • 50 g mas?a
  • 2 ?y?ki jogurtu naturalnego

Masa:

  • 6 jogurtów greckich po 220 g
  • 1 tabliczka bia?ej czekolady
  • 4 pe?ne ?y?ki miodu
  • 3 ?y?eczki ?elatyny
  • 3 ?y?ki rumu
  • 1 ?y?eczka syropu waniliowego

Wierzch:

  • 1 galaretka o smaku owoców le?nych lub truskawek
  • 300 g truskawek

+ gaza oraz naczynie do deseru (prostokštne: 17*23 lub okršg?e, maks. ?rednica 20cm)

Przygotowania do zrobienia deseru trzeba rozpoczš? dzie? wcze?niej. Wy?ciel durszlak gazš, wylej na niš jogurty. Durszlak oprzyj na garnku. Jogurty muszš si? odsšcza? z wody przez dob? w lodówce. Mo?esz je pomiesza? ze dwa, trzy razy. Wody b?dzie naprawd? sporo.

Nazajutrz zacznij przygotowania od spodu. Pokrusz ciastka lub krótko zmiksuj. Rozpu?? mas?o i dodaj do ciastek. To samo zrób z jogurtem. Wymieszaj ca?o?? dok?adnie. Prze?ó? mas? do foremki lub naczynia, wyrównaj, lekko ugnie? i wstaw do lodówki.

Rozpu?? garaletk? w 1/2 l wody, a ?elatyn? w 1/3 szkl. wody. Odstaw do wystygni?cia.

W garnku rozpu?? czekolad?, dodaj rum, miód i wanili?. Mieszaj ca?y czas do ca?kowitego rozpuszczenia. Przestud?.

Wy?ó? odsšczony jogurt do miski. Dodaj do niego przestudzonš mas?. Do garnka po masie dodaj 1/4 szkl. wody oraz ?elatyn?. Podgrzej, aby ca?o?? si? dobrze rozpu?ci?a, ale nie zagotowa?a. Przestud? przez dwie minuty, po czym dodaj do masy jogurtowej. Wymieszaj wszystko. Wy?ó? na spód, wyrównaj bardzo dok?adnie. Truskawki przekrój na pó? i u?ó? na masie. Na to wylej garaletk?, ale musi ona najpierw nieco st??e?.

Deser wstaw do lodówki, najlepiej na ca?š noc.

Smacznego:-)

* Przepis pochodzi z bloga "Kwestia smaku".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry