
440
Czereśnie w porzeczkowym syropie z miodem i gożdzikami
W kategorii przetwory umieszczam dzisiaj przepis na czereśnie w syropie z czerwonej porzeczki. Mieszałam wczoraj w kotle i mieszałam i tak oto powstał ten pyszny syrop, do którego dodałam również miód, cynamon oraz gożdziki. Żebyście mogli tylko poczuć ten zapach w kuchni... Co ja zresztą wypisuję, możecie, jeśli tylko zabierzecie się do realizacji przepisu;-). Otworzenie takie słoiczka zimą w mrożny wieczór: BEZCENNE;-).
- 1 kg czereśni
- 1/2 kg czerwonej porzeczki
- 5 łyżek miodu (użyłam lipowego)
- 1 szkl. cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- kilka ziarenek gożdzików
Wypestkuj wymyte czereśnie, odstaw. Do garnka (nieco większego, bo w nim będziesz wszystko mieszać) wlej 4 łyżki wody, dodaj cukier, cynamon oraz utarte w możdzierzu gożdziki. Mieszaj często syrop aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Umyte porzeczki przetrzyj przez sito. Dodaj uzyskany sok do garnka, mieszaj i doprowadż do wrzenia, po czym dodaj czereśnie. Całość pogotuj ok. 3 minut.
Przygotuj wymyte i wyparzone słoiki. Porozlewaj zawartość garnka do słoików, po czym pasteryzuj słoiki ok. 20 minut. Ja preferują metodę pasteryzacji "na mokro", czyli: włóż do garnka jakiś stary ręczniczek, albo kawałek niepotrzebnego materiału. Ułóż na materiale słoiki, wlej tyle wody, aby je przykryła i zacznij gotować. Od zagotowania wody: 15-20 minut całkowicie wystarczy, aby zapasteryzować słoiki.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć