Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2907.20180

440

Czekowi?nia

Chcia?am si? z Wami podzieli? przepisem na czekowi?ni?. Niby proste po?šczenie wi?ni, cukru i czekolady, ale jak?e pyszny efekt ko?cowy:-). Czekowi?nia ?wietnie nadaje si? do nale?ników, jako dodatek do lodów, ciast, a wersja bardziej g?sta np. na chleb.

  • 2 kg wi?ni
  • 1 szklanka cukru
  • 20 g gorzkiej czekolady

+4 s?oiki o poj.200 ml

 

Wydrylowane wi?nie wsyp do garnka z grubym dnem, dodaj cukier, zacznij sma?y?. Na poczštku trzymaj garnek na ?rednim ogniu: wi?nie muszš pu?ci? sok, który w trakcie gotowania troch? odparuje. Ja zrobi?am bardziej rzadkš wersj?, ale wg uznania mo?esz poczeka?, a? sok odparuje prawie ca?kowicie lub troch? go pozostawi?. Pod koniec dodaj po?amanš na mniejsze kawa?ki czekolad?. Wymieszaj, aby czekolada dobrze si? rozpu?ci?a.

Przygotuj s?oiki, wyparz je, po czym w?ó? czekowi?ni?. Pasteryzuj s?oiki przez 20 minut w piekarniku w temp. 100-120 st. C.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry