Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2401.20160

215

Czarny makaron z krewetkami

Prosty i szybki w przygotowaniu makaron dla mi?o?ników owoców morza:-). Do zjedzenia z pewno?ciš zach?ca równie? ciekawe zestawienie kolorystyczne. Polecam tylko te makarony, które sš produkowane w Polsce. W pozosta?ych jest ryzyko, ?e zamiast atramentu z ka?amarnicy, sš dodawane ró?ne inne i niekoniecznie wskazane do jedzenie dodatki.

  • 150 makaronu typu wstš?ki z atramentem z ka?amarnicy
  • 150 g krewetek
  • 100 ml s?odkiej ?mietany 12 lub 18%
  • ?y?ka ?wie?o posiekanej natki pietruszki
  • ?y?ka soku z cytryny
  • ?y?ka mas?a
  • ?y?ka startego parmezanu (opcjonalnie, jak lubisz)
  • 1 ?rednia cebula
  • 2 zšbki czosnku
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Na rozgrzanym ma?le podsma? posiekanš cebul?. Pod koniec sma?enia dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, posól. Dodaj krewetki i du? na ma?ym ogniu ok. 7-8 minut. Na koniec dodaj ?mietank?, przypraw do smaku. Dodaj sok z cytryny i posiekanš natk? pietruszki. Wymieszaj.

Podawaj z goršcym makaronem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry