Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1012.20140

230

Crêpes Suzette

Te pyszne i zarazem proste nale?niki wymy?li? francuski kucharz Henri Charpentier (tutaj mozecie zajrze? na stron? firmy: http://www.henri-charpentier.com/). Skšd si? wzi??a nazwa deseru? Otó? Charpentier zrobi? te nale?niki…przypadkiem, kiedy to niechcšcy podpali?y mu si? one na patelni. Spróbowa? sosu i stwierdzi?, ?e jest ?wietny. Poda? nale?niki ksi?ciu Walii - Edwardowi VII oraz jego partnerce, aktorce, Suzanne Reichenberg, na której cze?? nale?niki otrzyma?y swojš nazw?.

W grudniu zaczynajš si? pojawia? w sklepach znakomite, soczyste pomara?cze, wi?c tym bardziej zach?cam Was do wypróbowania przepisu. Ja dodatkowo dodaj? do nich, oprócz soku i likieru pomara?czowego, same czšstki pomara?czy.

  • 100 g przesianej mški pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki soku z pomara?czy
  • 4 pomara?cze
  • 2 ?y?ki likieru pomara?czowego
  • 1/3 szklanki brandy
  • 3 ?y?ki mas?a
  • olej do sma?enia
  • 5 ?y?ek bršzowego cukru

Z mški, jajka oraz mleka przygotuj ciasto nale?nikowe. Dodaj do niego likier pomara?czowy oraz szczypt? soli. Odstaw ciasto na 30 minut, po czym dodaj rozpuszczone mas?o (jednš ?y?k? zachowaj na pó?niej). Usma? cienkie nale?niki, u mnie wysz?o ich 8. Z?ó? nale?niki na pó? i jeszcze raz na pó?.

Umyj pomara?cze i obierz je na desce, najpierw ?cinajšc gór? i dó?, jak na zdj?ciu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pó?niej wyfiletuj je.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z obranych pomara?czy wyci?nij tyle soku, ile si? da. Pozostaw sobie kilka filecików i pokrój je na drobniejsze kawa?ki. Rozgrzej patelni?, dodaj ?y?k? mas?a, wlej sok oraz dodaj cukier. Wymieszaj wszystko i pozostaw na ma?ym ogniu przez 2-3 minuty. U?ó? po 4 nale?niki na patelni. Podlej brandy i podpal zapa?kš*. P?omie? b?dzie p?onš? oko?o 30 sekund. Podawaj goršce razem z czšstkami pomara?czy.

*Wa?nym etapem w przygotowywaniu deseru jest flambirowanie, od francuskiego s?owa „flambé”, czyli „p?onšcy”. Jest to nic innego, jak podlanie potrawy mocniejszym alkoholem (flambirowa? mo?na ró?ne potrawy, a tak?e owoce, owoce morza, etc.). Flambirowanie w znakomity sposób podkre?la smak potrawy/danego produktu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bon appétit!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry