Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2405.20170

420

Crème brûlée

Uwielbiam kremowe desery;-) O ró?nych smakach i ró?nej konsystencji stanowiš pysznš alternatyw? dla tradycyjnych ciast i ciasteczek. Na ziarenkach pieprzu zamieszcza?am ju? takie przepisy, jak np. deser z czekoladš i rumem, czy mus czekoladowy. Dzisiaj waniliowy, znany deser, który po francusku oznacza "przypalona ?mietanka". Idealne okre?lenie tego przysmaku;-).

  • 450 ml ?mietany kremówki 36%
  • 3 ?ó?tka
  • 1 laska wanilii
  • 1/3  szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 4 ?y?ki cukru na wierzch deseru

?mietan? zagrzej w garnku z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Gdy zauwa?ysz, ?e ?mietanka si? ju? gotuje, to wy?šcz gaz i odstaw jš do przestygni?cia.

?ó?tka ubijaj mikserem przez minut?, po czym dodawaj powoli ?mietan? i dalej ubijaj. Krem ma by? puszysty i l?nišcy. Rozlej przez sitko krem do kokilek. Po?ó? je na blaszce do pieczenia i wlej wod? do po?owy wysoko?ci kokilek. Piecz je w temperaturze 120 stopni C przez 45 minut. Wycišgnij i pozostaw do przestudzenia. W?ó? krem do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub na ca?š noc. Po sch?odzeniu deseru posyp go równš warstwš cukru i skarmelizuj specjalnym palnikiem, albo w?ó? do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i z funkcjš "grill" na kilka minut. Sprawdzaj, czy cukier si? równomiernie karmelizuje. Deser nale?y ponownie sch?odzi? i mo?na si? nim delektowa?:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry