Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3108.20140

1220

Ciasto ze ?liwkami na ma?lance

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezon na ?liwki rozpoczš? si? ju? jaki? czas temu. Zawsze czekam na t? chwil? z ut?sknieniem:-). Te mi?siste owoce nadajš si? zarówno do wytrawnych potraw, jak i do deserów. Dzisiaj chcia?am si? podzieli? z Wami przepisem na delikatne, puszyste ciasto ze ?liwkami i kruszonkš. Przepyszne jeszcze ciep?e z mlekiem;-).

 

Ciasto:

  • 1 kg dojrza?ych ?liwek
  • 400 g przesianej mški pszennej
  • 3 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanka oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka ma?lanki

Kruszonka:

  • 1/2  zimnej margaryny lub mas?a
  • 3/4 - 1 szklanka mški pszennej
  • 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego lub 2-3 opakowania kupnego cukru waniliowego

 

Ciasto: wypestkowane ?liwki pokrój na ?wiartki. Jajka ubij z cukrem na puszystš mas?. W oddzielnej misce wymieszaj mokre sk?adniki, czyli olej z ma?lankš, a w drugiej suche, czyli mšk? z proszkiem do pieczenia. Wlej p?ynne sk?adniki do sypkich i wymieszaj.

Kruszonka: po?šcz wszystkie sk?adniki na kruszonk?, dodajšc dodatkowo mšk? lub cukier w razie konieczno?ci. Kruszonka ma by? sypka i jak najbardziej rozdrobniona.

Przygotowane ciasto wylej na wy?o?onš papierem blaszk?, u?ó? na nim ?liwki miš?szem do góry. Posyp ca?o?? kruszonkš.  Piecz w temp. 200°C przez ok. 20 minut, a pó?niej zmniejsz do 180°C i piecz kolejne 30-40 minut.

 

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry