
830
Ciasto z jabłkami
Na moim blogu zamieszczałam już przepis na szarlotkę. Dzisiaj kolejna odsłona ciasta z jabłkami. Ciasto w całości kruche, z prażonymi jabłkami oczywiście:-).
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
Jabłka:
- 1,30 kg jabłek
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- łyżeczka cynamonu
+blaszka: w moim przypadku 31*22 cm, (ciasto nie jest wysokie, więc raczej wybierzcie mniejszą blaszkę)
Wsyp do miski przesianą mąkę, dodaj jajko i żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania kruszonki, po czym włóż ciasto do lodówki na pół godziny. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój na cienkie kawałki, nie plastry, żeby jabłka nie rozwaliły się całkowicie podczas smażenia. Wrzuć jabłka do garnka i mieszaj je często. Trzymaj na małym ogniu. Jabłka będą gotowe po 15-20 minutach.
Wyciągnij ciasto z lodówki, podziel na pół. Jedną częścią wylep dół blaszki, wyłóż na nie jabłka i pokrusz pozostałą część jako kruszonkę. Piecz ciasto w temp. 180 st. C przez 50 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Przed podaniem posyp odrobiną cynamonu. Ciasto najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć