Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0402.20180

830

Ciasto z jab?kami

Na moim blogu zamieszcza?am ju? przepis na szarlotk?. Dzisiaj kolejna ods?ona ciasta z jab?kami. Ciasto w ca?o?ci kruche, z pra?onymi jab?kami oczywi?cie:-).

Ciasto:

  • 450 g mški pszennej                                                               
  • 1 jajko
  • 1 ?ó?tko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
  • 250 g mas?a

Jab?ka:

  • 1,30 kg jab?ek
  • cukier waniliowy z prawdziwš waniliš
  • ?y?eczka cynamonu

+blaszka: w moim przypadku 31*22 cm, (ciasto nie jest wysokie, wi?c raczej wybierzcie mniejszš blaszk?)

Wsyp do miski przesianš mšk?, dodaj jajko i ?ó?tko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostk? mas?o. Wszystkie sk?adniki wymieszaj do uzyskania kruszonki, po czym w?ó? ciasto do lodówki na pó? godziny. W mi?dzyczasie obierz jab?ka i pokrój na cienkie kawa?ki, nie plastry, ?eby jab?ka nie rozwali?y si? ca?kowicie podczas sma?enia. Wrzu? jab?ka do garnka i mieszaj je cz?sto. Trzymaj na ma?ym ogniu. Jab?ka b?dš gotowe po 15-20 minutach.

Wycišgnij ciasto z lodówki, podziel na pó?. Jednš cz??ciš wylep dó? blaszki, wy?ó? na nie jab?ka i pokrusz pozosta?š cz??? jako kruszonk?. Piecz ciasto w temp. 180 st. C przez 50 minut, a? kruszonka nabierze z?otego koloru.

Przed podaniem posyp odrobinš cynamonu. Ciasto najlepiej smakuje z ga?kš lodów waniliowych lub ?mietankowych.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry