Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0301.20140

1290

Ciasto ?palce liza??

Przepis na ciasto poda?a mi moja Mama. Wierzcie mi, ?e nazwa jest trafiona. Ciasto jest puszyste, bardzo delikatne, dla mi?o?ników sporej ilo?ci masy wszelakiej. Do?? s?odkie i efektowne. Czy musi by? jaka? specjalna okazja, aby przygotowa? takie ciasto? Nieee, z pewno?ciš nie:-). Polecam.

 

  • 11 jajek
  • 8 ?y?ek cukru
  • 1 i ¾ szklanki mški pszennej tortowej
  • 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
  • ½ litra mleka
  • 200 g mas?a
  • 2 i ¼  szklanki cukru pudru
  • 1 i ½ ?y?ki ?elatyny
  • 2 ?y?ki kakao
  • 1 ?y?ka margaryny

+papier do pieczenia

 

Biszkopt: do przygotowania biszkoptu potrzebujesz 6 jajek. Bia?ka oddziel od ?ó?tek i ubij na sztywnš pian?, pod koniec stopniowo dodawaj cukier oraz po jednym ?ó?tku, ca?y czas mieszajšc, na wolnych obrotach (ja to robi? na jednym mieszade?ku). Pó?niej powoli wsyp mšk? wymieszanš z proszkiem do pieczenia, wmieszaj delikatnie ?y?kš. Wy?ó? blaszk? papierem do pieczenia i piecz biszkopt w temperaturze 180°C przez ok. 40 min. Wystud?.

Masa: przygotuj pozosta?e 5 jajek, oddziel równie? bia?ka od ?ó?tek. Zagotuj pó? litra mleka, wlej do niego ?ó?tka i dobrze rozbe?taj, pó?niej wsyp 3 ?y?ki mški i gotuj ca?o?? do uzyskania konsystencji budyniu. Wystud?. Kostk? mas?a utrzyj z cukrem pudrem, po czym dodaj do masy wystudzony budy? i ca?o?? zmiksuj na g?adkš mas?. Tak przygotowanš wy?ó? na biszkopt i rozprowad? równomiernie.

Bia?a warstwa: 5 bia?ek ubij na sztywnš pian?, po czym powoli dodawaj pó? szklanki cukru pudru. Rozpu?? ?elatyn? w  ½  szklance goršcej wody i wystudzonš dodaj do ubitych bia?ek, po czym rozprowad? na masie.

Polewa czekoladowa: ostatniš warstwš jest polewa czekoladowa. Przygotuj garnek, do którego wlej 6 ?y?ek wody oraz wsyp 6 ?y?ek cukru pudru i gotuj na ma?ym ogniu, a? cukier si? rozpu?ci. Dodaj ?y?k? margaryny oraz kakao, po czym gotuj, a? polewa zg?stnieje. Rozprowad? jš na bia?ej warstwie i wstaw ciasto do lodówki na min. dwie godziny.

Pó?niej mo?na ju? tylko zajada? i oblizywa? palce;-). Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry