
1290
Ciasto „palce lizać”
Przepis na ciasto podała mi moja Mama. Wierzcie mi, że nazwa jest trafiona. Ciasto jest puszyste, bardzo delikatne, dla miłośników sporej ilości masy wszelakiej. Dość słodkie i efektowne. Czy musi być jakaś specjalna okazja, aby przygotować takie ciasto? Nieee, z pewnością nie:-). Polecam.
- 11 jajek
- 8 łyżek cukru
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ litra mleka
- 200 g masła
- 2 i ¼ szklanki cukru pudru
- 1 i ½ łyżki żelatyny
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka margaryny
+papier do pieczenia
Biszkopt: do przygotowania biszkoptu potrzebujesz 6 jajek. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj cukier oraz po jednym żółtku, cały czas mieszając, na wolnych obrotach (ja to robię na jednym mieszadełku). Później powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wmieszaj delikatnie łyżką. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i piecz biszkopt w temperaturze 180°C przez ok. 40 min. Wystudź.
Masa: przygotuj pozostałe 5 jajek, oddziel również białka od żółtek. Zagotuj pół litra mleka, wlej do niego żółtka i dobrze rozbełtaj, później wsyp 3 łyżki mąki i gotuj całość do uzyskania konsystencji budyniu. Wystudź. Kostkę masła utrzyj z cukrem pudrem, po czym dodaj do masy wystudzony budyń i całość zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowaną wyłóż na biszkopt i rozprowadź równomiernie.
Biała warstwa: 5 białek ubij na sztywną pianę, po czym powoli dodawaj pół szklanki cukru pudru. Rozpuść żelatynę w ½ szklance gorącej wody i wystudzoną dodaj do ubitych białek, po czym rozprowadź na masie.
Polewa czekoladowa: ostatnią warstwą jest polewa czekoladowa. Przygotuj garnek, do którego wlej 6 łyżek wody oraz wsyp 6 łyżek cukru pudru i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj łyżkę margaryny oraz kakao, po czym gotuj, aż polewa zgęstnieje. Rozprowadź ją na białej warstwie i wstaw ciasto do lodówki na min. dwie godziny.
Później można już tylko zajadać i oblizywać palce;-). Smacznego!
wydrukwydruk bez zdjęć