Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1703.20170

825

Ciasto miodowe z ?urawinš

Intensywnie miodowe ciasto z ?urawinš i chrupišcymi orzechami-idealne do kawy lub herbaty.

Ciasto:

  • 200 g mas?a
  • 50 g miodu lipowego, faceliowego
  • 300 g przesianej mški pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 1 ?y?eczka przyprawy korzennej do pierników
  • 150 g orzechów w?oskich posiekanych na wi?ksze kawa?ki
  • 70 g suszonych ?urawin
  • cukier puder do posypania

Konfitura:

  • 150 g suszonych
  • 100 ml soku jab?kowego
  • 1 ?y?ka miodu

+ okršg?a forma do pieczenia o ?rednicy 23 cm

Ciasto: namocz ?urawin?, którš dodasz do ciasta. Utrzyj mas?o z cukrem trzcinowym na puszystš mas?. Stopniowo dodawaj jajka. Nast?pnie dodaj miód oraz mšk? wymieszanš z proszkiem do pieczenia i przyprawš piernikowš. Wszystko dobrze wymieszaj.  Dodaj posiekane orzechy i odsšczonš ?urawin?. Po wymieszaniu wlej ciasto do formy wysmarowanej mas?em i piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC. Po upieczeniu ciasto ma ciemny kolor.

Konfitura: wszystkie sk?adniki ugotuj w garnku na ma?ym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.

Goršcš konfitur? wy?ó? na wierzch ciasta i posyp odrobinš cukru pudru.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry