Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0201.20160

825

Ciasto marchewkowe

Bardzo wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe. Pierwsza my?l by?a taka, ?e prze?o?? ciasto kremem (jak w oryginalnym przepisie), ale samo w sobie by?o tak smaczne, ?e postanowi?am tego nie robi?;-).

 

  • szklanka mški pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 ?y?eczka sody oczyszczonej
  • 3/4 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 1 ?y?eczka cynamonu
  • 1/4 ?y?eczki ziela angielskiego
  • 1/4 ?y?eczki ga?ki muszkato?owej
  • 1/4 ?y?eczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki orzechów w?oskich
  • 1 szklanka startej na ?rednich oczkach marchewki

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche sk?adniki, czyli: mšk? pszennš, cukier, sól, proszek, sod?, przyprawy. W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem. Dodaj mokre sk?adniki do suchych, wymieszaj ?y?kš. Dodaj marchewk?. Posiekaj grubo orzechy i dodaj do masy.

Wy?ó? form? papierem do pieczenia. Ja mia?am form? 28x24. Wylej ciasto, wyrównaj. Piecz w temp. 175°C, przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego:-)

*Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Nieco go zmodyfikowa?am.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry