
615
Ciasto jogurtowe z borówką
Proste, puszyste i wilgotne ciasto jogurtowe. Można je komponować z różnymi owocami, ale moim zdaniem świetnie pasują tutaj właśnie borówki lub ewentualnie jagody.
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka syropu waniliowego
- 15 dag borówki amerykańskiej
- cukier puder do posypania
W jednym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp również cukier. W kolejnej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki: jogurt, jajka, olej i syrop waniliowy. Wymieszaj je rózgą lub widelcem, po czym dodaj mokre składniki do suchych. Wymieszaj krótko. Ciasta jogurtowego nie powinno się długo mieszać. Na koniec dodaj owoce i delikatnie wymieszaj.
Piecz ciasto temperaturze 180 st. C przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć