
430
Ciastka "Magdalenki"
Francuskie ciasteczka biszkoptowe...nie zachwyciły mnie, choć są, przyznaję, bardzo delikatne. Myślę, że następnym razem przygotuję do nich jakiś krem:-). Po kilku dniach świetnie smakują maczane w kawie lub herbacie.
- 160 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
- 100 g roztopionego masła
Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier, partiami. Dodaj żółtka i ubij krótko, tylko do połączenia składników. Do masy wsyp przesianą mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką. Na koniec wlej przestudzone masło, wymieszaj.
Wypełnij foremki ciastem do 3/4 wysokości i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 7 minut, jeżeli są to mini foremki oraz 12 minut, jeżeli foremki są normalnego rozmiaru.
*Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć