
425
Ciasteczka z marchwią przekładane serkiem mascarpone
Ciasteczka, które Wam dzisiaj proponuję, są bardzo miękkie i przede wszystkim mają znakomity, korzenny smak i zapach. Gdy przełożycie je kremem mascarpone, to mhmmmm - są po prostu przepyszne;-). Przygotowuje się je dość szybko i są bardzo efektowne, jeżeli chcecie kogoś ugościć. Polecam!:-)
Ilość ciastek pojedynczych: 30-40 (w zależności od wielkości ciastek)
Ciasteczka:
- ¾ szklanki cukru
- 180 g przesianej mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki sody
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 100 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka marchewki startej na średnich oczkach
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka miodu
Zmiksuj lub utrzyj masło z cukrem na głądką masę. Dodaj jajko i krótko zmiksuj. W oddzielnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki, (łącznie z przyprawami) i dodaj je do masy, wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę. Nakładaj ciasto łyżką na wysmarowaną tłuszczem blaszkę lub na wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm. Ciasteczka zwiększają swoją objętość podczas pieczenia.
Piecz je w temp. 190°C przez ok. 10-12 minut.
Nadzienie: zmiksuj serek mascarpone z miodem i włóż do lodówki na pół godziny. Gdy ciastka będą już zimne, to przełóż je kremem, dociśnij i gotowe;-).
Ciastka należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
ródło przepisu, który zmodyfikowałam: http://roxanashomebaking.com/carrot-cake-cookies-with-cream-cheese-frosting-recipe/.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć