
430
Ciasteczka "brzoskwinki"
Ślicznie wyglądają, bardzo dobrze smakują, zwłaszcza nazajutrz, gdy zrobią się bardziej miękkie. Można je również nadziewać różnymi kremami. Ja przygotowałam mleczne nadzienie na bazie żółtek.
Składniki na około 15-20 sztuk złożonych ciastek.
Ciastka:
- 2 jajka
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g + 2 łyżki przesianej mąki pszennej
Krem:
- szkl. mleka+dodatkowo dwie łyżki
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki cukru
+dodatkowo galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa (jasna) oraz wiśniowa, truskawkowa (czerwona) oraz barwniki: czerwony lub różowy oraz żółty
Ciastka: wymieszaj w większym naczyniu cukier, jajka oraz olej, np. widelcem lub rózgą. Nie trzeba miksować składników, ani ich ubijać. Dodaj ekstrakt, proszek do pieczenia, 2 łyżki mąki - wymieszaj i odstaw na pół godziny.
Po upływie tego czasu dosyp mąkę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników. Masa będzie bardzo klejąca. Oprószaj dłonie mąką i formuj z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dwu-, trzycentymetrowych odstępach.
Piecz ciastka w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Przestudź.
Krem: odlej odrobinę zimnego mleka i rozprowadź w nim mąkę, wymieszaj. Pozostałe mleko podgrzej na małym ogniu, dodaj cukier oraz żółtka, a na końcu mąkę. Trzymaj garnek z masą na małym ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje, przestudź.
Mleko rozdziel na dwie miski. Na dwa małe talerzyki wysyp dwie różne galaretki. Do każdej miseczki z mlekiem dodaj barwnik, maczaj w niej ciastka i i obtaczaj w galaretkach. Odstaw, żeby trochę przeschły. Następnie posmaruj ciastka kremem i złącz. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Smacznego:-)
Pomysł na ciasteczka pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.
wydrukwydruk bez zdjęć