
210
Chłodnik truskawkowy
Na letnie upały polecam Wszystkim chłodnik z pieczonych truskawek. Do owoców dodałam odrobinę brązowego cukru oraz zielony ogórek, który sprawił, że chłodnik jest jeszcze bardziej orzeżwiający i ma ciekawy smak:-).
- 70 dag truskawek
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 zielonego, dużego ogórka
- 2 łyżki soku z cytryny
- liście świeżej mięty lub melisy
Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokrój w kawałki, wrzuć na dużą patelnię i zacznij smażyć. Dodaj cukier i smaż je przez 5 minut, często mieszając. Przerzuć owoce do naczynia, dodaj ogórek pokrojony w plastry oraz melisę lub miętę. Dodaj sok z cytryny i 1/2 szklanki przegotowanej wody. Zmiksuj całość, przelej do miseczek i wstaw do lodówki na min. 3 godziny. Chłodnik można również podawać z kilkoma kostkami lodu.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć