Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1907.20140

420

Chłodnik ogórkowy

Zastanawiacie się, co możecie wziąć nad jezioro czy na weekendowy piknik w upalne dni? Nie ma nic lepszego, niż orzeżwiający chłodnik ogórkowy przygotowany na bazie kefiru i jogurtu z kawałkami jajek, rzodkiewek oraz ogórków:-).

 

  • 1 kg ogórków
  • 400 g kefiru
  • 100 g jogurtu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • przyprawy: sól, biały pieprz

 

Z obranych ogórków odłóż 3. Pokrój je na kawałki i wrzuć do wysokiego naczynia. Odłożone ogórki przekrój na pół i  wydrąż gniazda nasienne, które również wrzuć do naczynia. Wlej kefir i jogurt, dodaj śmietanę i zmiksuj wszystko dorzucając pół łyżki koperku oraz rozduszony ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko blenderem, dorzuć przyprawy do smaku.

Pozostałe ogórki oraz rzodkiewkę pokrój na drobną kostkę i wrzuć do chłodnika z pozostałym koperkiem. Jajka pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do chłodnika. Zupę najlepiej włożyć do lodówki na min. 3 h przed jedzeniem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gry