
420
Chłodnik ogórkowy
Zastanawiacie się, co możecie wziąć nad jezioro czy na weekendowy piknik w upalne dni? Nie ma nic lepszego, niż orzeżwiający chłodnik ogórkowy przygotowany na bazie kefiru i jogurtu z kawałkami jajek, rzodkiewek oraz ogórków:-).
- 1 kg ogórków
- 400 g kefiru
- 100 g jogurtu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 ząbek czosnku
- kilka rzodkiewek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- przyprawy: sól, biały pieprz
Z obranych ogórków odłóż 3. Pokrój je na kawałki i wrzuć do wysokiego naczynia. Odłożone ogórki przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne, które również wrzuć do naczynia. Wlej kefir i jogurt, dodaj śmietanę i zmiksuj wszystko dorzucając pół łyżki koperku oraz rozduszony ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko blenderem, dorzuć przyprawy do smaku.
Pozostałe ogórki oraz rzodkiewkę pokrój na drobną kostkę i wrzuć do chłodnika z pozostałym koperkiem. Jajka pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do chłodnika. Zupę najlepiej włożyć do lodówki na min. 3 h przed jedzeniem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć