
410
Chleb orkiszowy z miodem i czarnuszką
Wypiek na bazie mąki orkiszowej w smaku przypomina nieco chleb razowy. Do chleba dodałam odrobinę miodu, a całość posypałam wyrazistą w smaku czarnuszką.
- 400 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 5 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 300 ml ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- czarnuszka do posypania
- odrobina mleka do posmarowania chleba
Wymieszaj w misce mąkę i sól, dodaj drożdże. Zrób wgłębienie, po czym dodaj oliwę, miód i wodę. Wszystko porządnie wyrób, ok. 5 minut. Ciasto powinno szybko odchodzić od brzegów i będzie klejące, ale nie dosypuj mąki.
Ciasto przenieś do formy (najlepiej keksówki) wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Pozostaw do wyrośnięcia przez ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu posmaruj bochenek mlekiem i posyp czarnuszką.
Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C, aż chleb będzie nieco brązowy. Chleb będzie dość płaski, nie wyrośnięty.
Smacznego:-)
Przepis pochodzi z książki "The big book of bread" autorstwa Anne Sheasby.
wydrukwydruk bez zdjęć