
430
Carpaccio z ananasa z malinowym sosem
Przepis na ten znakomity, świeży deser pochodzi od Gordona Ramsaya. Świetna alternatywa dla weganów, ponieważ deser nie zawiera jajek.
- 1 ananas
- 10 dag malin (już po rozmrożeniu)
- 1 owoc granatu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
Wrzuć maliny do małego garnka, dolej pół szklanki wody, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, aż woda nieco odparuje. Później przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. Podbij sos mąką, uzyskasz konsystencję rzadkiego kisielu. Przygotuj płaskie naczynie lub talerz, rozsmaruj 3 łyżki sosu na talerzu. Ananasa pokrój w bardzo cienkie plastry, po czym układaj ciasno na talerzu, na koniec polej całość pozostałym sosem malinowym i posyp pestkami granatu.
Deser świetnie smakuje tuż po przygotowaniu, ale jeszcze lepszy jest w momencie, jak już ananas nasiąknie nieco sosem malinowym.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć