Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2904.20200

215

Carbonara

Du?o osób robi carbonar? z u?yciem ?mietany. Tymczasem w oryginalnym, w?oskim wydaniu nie ma na niš miejsca. Uwielbiam to proste po?šczenie kilku sk?adników: boczku, makaronu i pysznego sera;-).

 

  • 200 g makaronu typu wstš?ki                                                                          Dobrej jako?ci sk?adniki, czyli makaron, ser i boczek, czyli pyszna, w?oska carbonara.
  • 3 jajka                                                                                                                                            
  • 50 g sera Pecorino (lub Parmezanu lub Grana Padano)                                   
  • 20 dag w?dzonego boczku
  • 2 zšbki czosnku
  • 2 ?y?ki oliwy extra virgin
  • sól, pieprz

 

Ugotuj makaron, aby by? al dente. Boczek pokrój w paski i przyrumie? go na g??bokiej patelni na z?oty kolor, odstaw. Jajka wbij do miski i rozk?ó? widelcem, wymieszaj z po?owš startego sera.

Ugotowany makaron dodaj do boczku, wymieszaj z wyci?ni?tym przez prask? czosnkiem. Trzymaj na ma?ym ogniu ok. 3 minut, po czym dodaj jajka z serem, oliw?
i przyprawy do smaku. Wy?šcz palnik i wymieszaj, a? powstanie aksamitny sos. Jajka nie mogš si? ?ciš?.

Podawaj goršcy makaron posypany resztš sera.

Smacznego:-)

 

Pyszna carbonara zasmakuje nie tylko mi?o?nikom makaronu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry