Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0407.20160

640

Cake pops waniliowe, czyli ciasto na patyku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cake pops, czyli nic innego jak ciasto na patyku:-). Te nietypowe lizaki mo?na przygotowa? z bardzo ró?nymi dodatkami, jak np. orzechy, wiórki kokosowe, suszone owoce, etc. Wed?ug pomys?u i upodobania:-). Nie ukrywam, ?e na wykonanie cake pops trzeba po?wi?ci? troch? czasu, ale efekt jest naprawd? ciekawy, a przede wszystkim smaczny:-).

Przepis na ok. 28-30 lizaków.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 6 ?y?ek cukru
  • 120 g pszennej mški (przesianej)
  • 2 ?y?ki syropu waniliowego (polecam firmy Cymes)
  • 1 ?y?eczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 160 g serka waniliowego, np. Danio lub serka mascarpone
  • 1 ?y?ka syropu waniliowego (polecam firmy Cymes)

Polewa:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 ?y?ki mleka
  • ?y?ka oleju
  • ?y?eczka cukru

+ dodatkowo patyczki do lizaków lub mniejsze patyczki do szasz?yków

+folia spo?ywcza

+ulubiona posypka

 

Najpierw upiecz ciasto. Wlej do miski jajka, dodaj cukier oraz syrop waniliowy. Miksuj przez kilka minut, a? masa nieco zg?stnieje i zrobi si? puszysta. Dodaj mšk? wymieszanš z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj do po?šczenia sk?adników. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Przestud?. Gdy ciasto ju? wystygnie, to pokrusz je na male?kie kawa?eczki. Im drobniej, tym lepiej.

 

Wymieszaj sk?adniki na krem, dodaj ca?o?? do pokruszonego ciasta i bardzo dok?adnie wymieszaj, najlepiej palcami. Ciasto ma mie? konsystencj? surowego ciasta. Owi? je w foli? spo?ywczš i w?ó? do zamra?alki na 15 minut.

Rozpu?? czekolad? w kšpieli wodnej, dodaj cukier oraz mleko. Mieszaj do uzyskania g?adkiej konsystencji. Czekolada nie mo?e by? ani za rzadka, ani za g?sta. Musi dobrze oblepi? ciasto na patyku.

Wycišgnij ciasto z zamra?alki. Odrywaj kawa?ki i formuj ma?e, g?adkie kuleczki. Patyczek najpierw maczaj w czekoladzie, potem zanurzaj w kulce, wk?adajšc go prawie do ko?ca. Gotowe lizaki maczaj w czekoladzie z ka?dej strony. Nadmiar czekolady strzš?nij delikatnie uderzajšc jednš r?kš o drugš. I tak do ko?ca. Posyp lizaki posypkš i po?ó? na talerzu, na blacie lub w naczyniu, aby sta?y pionowo.

Lizaki najlepiej smakujš, jak sš sch?odzone i ogólnie trzymaj je w lodówce.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Wpis zawiera lokowanie produktu.

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry