Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2610.20170

330

Bu?ki z pieczarkami

 

Bu?ki z pieczarkami przywo?ujš moje wspomnienia z czasów dzieci?stwa, kiedy to mama je?dzi?a z nami do dziadków. W podró?y bardzo du?o spa?am i nie lubi?am, kiedy mama mnie budzi?a. Pono? by?am wtedy marudna;-). Pami?tam jednak, ?e na stacji w S?upcy by?y pyszne, dobrze wypieczone bu?ki z pieczarkami-jeden z nielicznych smako?yków do kupienia w tamtych czasach. Mama kupowa?a nam, mi i siostrze, po takiej bu?ce i od razu pono? marudzenie przechodzi?o;-). Bu?ki by?y naprawd? pyszne. Do dzisiaj, jak czuj? zapach duszonych pieczarek z cebulš, to si? u?miecham na tamto wspomnienie;-).

Przepis na 5-6 bu?ek.

Rozczyn:

  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 20 g ?wie?ych dro?d?y*
  • ?y?eczka cukru
  • 3 ?y?ki mški pszennej

Bu?ki:

  • 250 g przesianej mški pszennej
  • 70 ml letniego mleka
  • ?y?ka oleju s?onecznikowego
  • ½ ?y?eczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 350 g pieczarek
  • ?redniej wielko?ci cebula
  • suszona pietruszka
  • olej do sma?enia
  • przyprawy: sól, pieprz

+ roztrzepane jajko z ?y?kš mleka do posmarowania bu?ek

*Polecam u?y? w tym przypadku ?wie?ych dro?d?y, a nie suszonych.

Najpierw zrób rozczyn: do miski wsyp mšk? i cukier. Dro?d?e rozpu?? w mleku, po czym wlej do mški. Wymieszaj dok?adnie sk?adniki i odstaw rozczyn na 15-20 minut. Musi si? spieni? i nieco urosnš?.

Po up?ywie tego czasu dodaj rozczyn do mški, a tak?e pozosta?e sk?adniki. Wyrabiaj ciasto, aby by?o elastyczne i g?adkie. Na ko?cu dodaj olej. Pozostaw ciasto do wyro?ni?cia, do momentu, a? podwoi swojš obj?to??. Zajmie to ok. pó?torej godziny.

Obierz pieczarki i pokrój jej w cienkie plasterki. Posiekaj drobno cebul?, zeszklij jš na oleju, po czym dodaj pieczarki i przypraw je do smaku. Dodaj pietruszk?, wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

Wyro?ni?te ciasto przenie? na stolnic?. Podziel je na 6 równych cz??ci i rozwa?kuj lekko na kszta?t owalu. Nak?adaj do?? du?o farszu, po czym zlepiaj je wzd?u? i uk?adaj na blaszce wy?o?onej papierem do pieczenia zlepieniem ku do?owi. Pami?taj o odst?pach, aby bu?ki si? nie zlepi?y:-). Pozostaw bu?ki do wyro?ni?cia na kolejne 30-40 minut. Posmaruj rozbe?tanym jajkiem. Piecz bu?ki w temp. 190 st. C przez 30 minut.

Podawaj goršce, bo takie sš najlepsze:-)

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry