
330
Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami przywołują moje wspomnienia z czasów dzieciństwa, kiedy to mama jeżdziła z nami do dziadków. W podróży bardzo dużo spałam i nie lubiłam, kiedy mama mnie budziła. Ponoć byłam wtedy marudna;-). Pamiętam jednak, że na stacji w Słupcy były pyszne, dobrze wypieczone bułki z pieczarkami-jeden z nielicznych smakołyków do kupienia w tamtych czasach. Mama kupowała nam, mi i siostrze, po takiej bułce i od razu ponoć marudzenie przechodziło;-). Bułki były naprawdę pyszne. Do dzisiaj, jak czuję zapach duszonych pieczarek z cebulą, to się uśmiecham na tamto wspomnienie;-).
Przepis na 5-6 bułek.
Rozczyn:
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży*
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Bułki:
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 70 ml letniego mleka
- łyżka oleju słonecznikowego
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
Farsz:
- 350 g pieczarek
- średniej wielkości cebula
- suszona pietruszka
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz
+ roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułek
*Polecam użyć w tym przypadku świeżych drożdży, a nie suszonych.
Najpierw zrób rozczyn: do miski wsyp mąkę i cukier. Drożdże rozpuść w mleku, po czym wlej do mąki. Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw rozczyn na 15-20 minut. Musi się spienić i nieco urosnąć.
Po upływie tego czasu dodaj rozczyn do mąki, a także pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto, aby było elastyczne i gładkie. Na końcu dodaj olej. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoi swoją objętość. Zajmie to ok. półtorej godziny.
Obierz pieczarki i pokrój jej w cienkie plasterki. Posiekaj drobno cebulę, zeszklij ją na oleju, po czym dodaj pieczarki i przypraw je do smaku. Dodaj pietruszkę, wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto przenieś na stolnicę. Podziel je na 6 równych części i rozwałkuj lekko na kształt owalu. Nakładaj dość dużo farszu, po czym zlepiaj je wzdłuż i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem ku dołowi. Pamiętaj o odstępach, aby bułki się nie zlepiły:-). Pozostaw bułki do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz bułki w temp. 190 st. C przez 30 minut.
Podawaj gorące, bo takie są najlepsze:-)
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć